Tyrkiet forstærker grænsebevogtning til Syrien


Bombeeksplosionen som dræber 31 personer. Video fra Youtube.


Tyrkiet er begyndt at forstærke bevogtningen af dets grænse til Syrien, efter et terrorangreb mandag mod et ungdomscenter i den tyrkiske by Suruc. Ankara beskylder Islamisk Stat (IS) for at stå bag angrebet, som dræbte mindst 31 og sårede omkring 100.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, der mandag i Ankara holdt pressekonference om angrebet, siger, at “foreløbige undersøgelser tyder på, at IS står bag angrebet.

Tyrkisk politi brugte mandag aften tåregas og vandkanoner mod demonstranter i Istanbul, som protesterede mod terrorangrebet. Demonstranterne havde først holdt et minuts stilhed for at mindes ofrene, og aktionen var overvejende fredelig.

Men da nogle råbte slagord mod præsident Recep Tayyip Erdogan og regeringspartiet AKP, som nogle anklagede for at have samarbejdet med IS, kom det til voldelige sammenstød. Flere demonstranter kastede flasker mod politiet.

Iagttagere siger, at Tyrkiet kan blive trukket mere ind i kampen mod IS, hvis det bliver bekræftet, at Islamisk Stat stod bag massakren i Suruc.

Hidtil har Tyrkiet været beskyldt for indirekte at støtte IS – blandt andet fordi kurderne er så stærkt engageret i kampen mod de sunnimuslimske ekstremister.

Tyrkiet, som selv kæmper mod en kurdisk separatistbevægelse, frygter, at de kan komme til at styrke kurdernes muligheder for at danne deres egen stat i det tidligere Irak og Syrien langs Tyrkiets grænser.

De fleste af ofrene var universitetsstudenter som havde planlagt en rejse til Kobani for at genopbygge byen. Der var omkring 300 mennesker ved kulturcentret, da eksplosionen blæste døre og vinduer i bygningen ud.

– Vi drukner i sorg over, at så mange blev dræbt og såret som følge af denne terrorhandling, siger Erdogan.

/ritzau/Reuters