Pas på: Fremmede kan nemt kigge med på din egen overvågning


Modelfoto.


Tusindvis af danskere risikerer at blive beluret i eget hjem, fordi deres private overvågningskameraer har hul i sikkerheden, så fremmede personer kan koble sig på og kigge med via internettet, skriver Ekstra Bladet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Avisen har gennemgået sikkerheden på godt 10.000 danske overvågningskameraer, hvor man logger på via internettet.

Ud af de omkring 10.000 kameraer fandt Ekstra Bladet 1.266, der ikke er beskyttet med et password, så andre personer har fri adgang til kameraet og eksempelvis kan dreje linsen, så den filmer nye steder i huset.

– Det er jo rigtig ubehageligt for de her borgere, at fremmede kan sidde og se dem over skulderen i deres eget hjem, fordi de ikke har fået beskyttet deres kamera, siger Kim Aarenstrup, chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet, til Ekstra Bladet.

Den Danske Brancheforening for Sikkerhed og Sikring vurderer over for avisen, at der i dag findes 100.000 overvågningskameraer i private hjem. De billigste kan erhverves for nogle hundrede kroner i super- og byggemarkeder.

Både Rådet for Digital Sikkerhed og IT-Branchens sikkerhedsudvalg ærgrer sig over for avisen over, at så mange danskere har hul i sikkerheden.

Det tyder på, at danskerne ikke er bevidste om farerne ved de digitale overvågningssystemer, og at der findes massevis af enheder, der som standard ikke er passwordbeskyttede.

Derfor lyder opfordringen, at producenterne må skride ind, så de enkelte enheder får individualiserede passwords, og danskerne dermed kan købe udstyret uden at skulle bekymre sig om at blive beluret.

/ritzau/