Forbund vil have discount til østeuropæiske indsatte


– Det er ikke et østeuropæisk kopifængsel, vi vil lave siger formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye. Arkivfoto


Særlige afdelinger til østeuropæere i landets fængsler uden dyre resocialiseringsforløb kan give mere støtte til indsatte, som faktisk skal ud i det danske samfund igen.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det er holdningen hos formanden for Fængselsforbundet, Kim Østerbye.

Ifølge en opgørelse fra Kriminalforsorgen, som Fængselsforbundet offentliggjorde i sit fagblad onsdag, er antallet af kriminelle tilrejsende tredoblet på 10 år fra fem procent i 2004 til 17 procent i 2014.

– Det er ikke fordi, afdelingerne skal være dårligt indrettede, eller at de fysiske rammer skal være ringere. Det er ikke et østeuropæisk kopifængsel, vi vil lave, siger Østerbye.

– De dyre omkostninger ved at sidde i fængsel, altså der hvor vi stiller hele paletten af resocialiseringstilbud til rådighed fra vredeshåndtering til sprogundervisning, de skal bruges der, hvor det giver mening at gøre det, siger han.

Men det kan ifølge formanden være svært, hvis alle indsatte sidder blandet sammen.

Derfor bør man overveje at indrette afdelinger kun til østeuropæerne, hvor de for eksempel kan arbejde med praktisk håndværk, mener han.

– På den måde kan vi flytte nogle af ressourcerne derover, hvor vi har større succes med resocialisering, end vi har i rumæner-gruppen, siger han.

Tillidsrepræsentant i Københavns Fængsler David Jensen siger torsdag til Politiken, at østeuropæerne tager så megen tid, at personalet ikke har tid til det resocialiserende arbejde med indsatte, som skal ud i det danske samfund igen.

– Man kan placere de østeuropæiske kriminelle på nogle specielle afdelinger, hvor de ikke bliver tilbudt resocialiserende forløb. Der er alligevel ingen idé i det, når de ikke skal ud i det danske samfund igen bagefter, siger han til avisen.

/ritzau/