Læger Uden Grænser: Dansk læge var IS-gidsel


Arkivfoto


En dansker, der arbejdede for den humanitære organisation Læger uden Grænser, blev sammen med fire andre kolleger, bortført af den militante gruppe Islamisk Stat i det nordlige Syrien i januar 2014.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det er første gang Læger uden Grænser offentligt bekræfter, at bortførerne var Islamisk Stat.

I alt 13 ansatte blev bortført, men de fem sad gennem fem måneder som gidsler hos Islamisk Stat. De øvrige blev sluppet fri.

Gidseltagningen fik Læger uden Grænser at skrue ned for sin humanitære indsats i området til lukke flere hospitaler i det nordlige Syrien.

– Det er meget oprørende, at vi bliver forhindret i at levere livsvigtig medicinsk nødhjælp. Gravide kvinder, nyfødte og de, der bliver såret under krigshandlingerne, må og skal have hjælp.

– Derfor står vi med en situation, der er grotesk og fuldstændig uacceptabel, siger Michael Gylling Nielsen, der er direktør i Læger uden Grænser i Danmark.

Konflikten i Syrien går ind i sit femte år, og civilbefolkningen lider fortsat. Behovene er enorme, men brutale angreb på læger, sygeplejersker, hospitaler og nødhjælpsarbejdere gør det i følge Læger uden Grænser vanskeligt at hjælpe.

– Den manglende respekt for vores arbejde betyder, at hjælpen til de mennesker, der er fanget i kampene, er svær at få frem. Uden tilstrækkelige sikkerhedsgarantier, kan vi derfor ikke arbejde i de områder, der på nuværende tidspunkt er under Islamisk Stats kontrol.

– Vores indsats er begrænset til mindre enheder af syriske ansatte, som tre hospitaler, to klinikker og en fødselsafdeling og til støtte til netværk af syriske læger, som vi leverer medicin og udstyr til, siger Michael Gylling Nielsen.

Et af de steder der er hårdt ramt, og hvor Læger uden Grænser har set konsekvenserne for de civile, er i storbyen Aleppo i den nordvestlige del af Syrien.

Her har vilkårlig brug af tøndebomber siden december 2013 medført en stigning i antallet af døde og sårede. Mange af dem er kvinder og børn.

Hospitaler er blevet ødelagt og ud af de godt 2500 læger, der arbejde i byen for fire år siden, er kun godt 100 tilbage. De resterede er i følge Læger uden Grænser enten blevet bortført, slået ihjel, eller er flygtet.

/ritzau/