21-årig kræver kæmpeerstatning efter hacker-frifindelse


Da dommen faldt 30. oktober, havde JKT siddet bag tremmer i næsten 17 måneder, altså knap 11 måneder mere end den straf, som han endte med at få. Arkivfoto


21-årige JKT kræver 745.000 kroner i erstatning fra anklagemyndigheden, efter at han i efteråret blev frifundet for anklager om at stå bag et storstilet hackerangreb på personfølsomme registre hos it-virksomheden CSC.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det oplyser mandens advokat, Michael Juul Eriksen, til Ritzau.

– Der er tale om erstatning for den tid, som han har siddet varetægtsfængslet ud over straflængden, og for tabt arbejdsfortjeneste, siger Michael Juul Eriksen.

I sagen blev den svenske internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg idømt tre et halvt års fængsel for at stå bag det omfattende hackerangreb mod CSC.

JKT blev også dømt i sagen, men det drejede sig udelukkende om et mislykket forsøg på hacking forud for det egentlige angreb. Det kostede JKT en dom på seks måneders fængsel.

Da dommen faldt 30. oktober, havde JKT siddet bag tremmer i næsten 17 måneder, altså knap 11 måneder mere end den straf, som han endte med at få.

– Efter den almindelige takst for uberettiget varetægtsfængsling har vi opgjort den del af kravet til 280.000 kroner, fortæller Michael Juul Eriksen til Ritzau.

Manden har derudover krævet 465.000 kroner i tabt arbejdsfortjeneste. På anholdelsestidspunktet i juni havde manden sin egen virksomhed, som udførte forskellige freelanceopgaver.

Under retssagen kom det blandt andet frem, at manden tidligere har arbejdet for store firmaer som Commonwealth Bank of Australia og Pricewaterhousecoopers.

CSC-hackersagen er betegnet som den største hackersag i Danmark. Sagen har derudover vakt opsigt på grund af mangler i politiets efterforskning.

Politiet blev orienteret om et muligt hackerangreb fra dets svenske kolleger allerede i juni 2012, men først i januar 2013 indledte man en efterforskning. Det har både PET og Rigspolitiet efterfølgende beklaget.

Senest har Ritzau i denne uge afsløret, at PET allerede i september 2012 fra den svenske efterretningstjeneste Säpo modtog bevismateriale i sagen. Alligevel skulle der gå omkring fire måneder, før en efterforskning blev indledt.

/ritzau/