Grubleren skulle indbringe tre mænd seks millioner kroner. Politifoto
En falsk udgave af den kendte skulptur “Grubleren” skulle indbringe tre mænd seks millioner kroner. Det var ifølge Københavns Politi mændenes plan at føre auktionshuset Christie’s i London bag lyset med handlen.
Det skriver Københavns politi i en pressemeddelelse:
Københavns Politi, Task Force Pusherstreet, har i dag foretaget anholdelse af tre personer og gennemført ransagninger på flere adresser i Nordsjælland og København. De anholdte mistænkes for at have købt en skulptur – Grubleren af Auguste Rodin – vel vidende, at den var falsk og herefter forsøgt at få den solgt på auktion i et stort auktionshus i udlandet, som en ægte skulptur, hvor de forventede et stort millionudbytte.
De tre anholdte mænd på 47 år, 56 år og 70 år bliver sigtet for forsøg på groft bedrageri og fremstilles i grundlovsforhør tirsdag den 13. januar 2015 for lukkede døre. Advokaturchef, Per Justesen møder for anklagemyndigheden.
Københavns Politi efterforskede i 2011 en narkotikasag, hvor flere personer igennem længere tid havde indsmuglet store mængder hash til Danmark. Hashen blev blandt andet solgt til personer med tilknytning til hashmiljøet i København herunder Christiania. Ved anholdelserne fandt politiet ca. 900 kilo hash. Bagmanden i hashligaen blev efterfølgende idømt 10 års fængsel for indsmugling af ca. 9 tons hash.
I forbindelse med denne sag afdækkede politiet, at en forretningsmand havde modtaget penge – millionbeløb – fra hashbagmanden og sendt disse penge videre til hashbagmandens ekskæreste, som havde brugt pengene til at købe en større ejendom. I denne ejendom fandt politiet hashbagmandens lager af hash i Danmark. Forretningsmanden blev i efteråret 2013 idømt otte måneders ubetinget fængsel for ovennævnte forhold – hæleri og skyldnersvig. Sagen blev anket til skærpelse af anklagemyndigheden.
I forbindelse med efterforskningen af hælerisagen kom politiet i besiddelse af oplysninger om, at den dømte forretningsmand i forening med flere andre, havde købt denne skulptur (Grubleren af Auguste Rodin) velvidende at den var falsk og herefter forsøgt at få den solgt på auktion i et stort auktionshus i udlandet som en ægte skulptur, siger leder af Task Force Pusherstreet politiinspektør Torben Svarrer.
En tilsvarende ægte skulptur ville have indbragt omkring seks millioner kroner.