– Det er vores generelle indtryk, at ingen har lyst til at starte konflikter op i øjeblikket, siger politiinspektør Michael Ask, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC. Arkivfoto
Nye, eksotiske navne gør deres entre og breder sig i den danske underverden. Men i et miljø om territorier for lyssky forretninger er der alligevel ikke optræk til ballade mellem rockere og bander i 2015.
Sådan lyder status for rocker- og bandesituationen ifølge Rigspolitiet, der nøje overvåger udfaldet af den tyske rockergruppe Gremium og de hollandske rockere Satudarahs indtog i Danmark, hvor rockergrupperne Hells Angels, Bandidos samt bander sidder på kriminaliteten.
– Det er vores generelle indtryk, at ingen har lyst til at starte konflikter op i øjeblikket, siger politiinspektør Michael Ask, leder af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.
– Sporene fra sidste gang for to år siden skræmmer nok stadig. Det kostede dem dyrt i form af fængslede og forretningen, siger han.
Gremium har startet et såkaldt “support-chapter” i Haslev på Midtsjælland. Der er tale om en mindre gruppe ifølge politiet, som er rekrutteret fra både rocker- og bandemiljøet.
Satudarah gjorde sit indtog i 2013 i Bagsværd, men har i år bredt sig til også at have en afdeling i Glostrup. Samtidig lyder de seneste meldinger, at den hollandske rockerklub har forsøgt at slå sig ned i Lystrup i Norddjursland.
– Vi ved, at Satudarah er interesseret i at ekspandere og har forsøgt at gøre det, men vi kan ikke på nuværende tidspunkt sige, at de har gjort det, oplyser Michael Ask.
Årsagen til en konfliktfri eksport af rockere fra europæiske nabolande skyldes ifølge Rigspolitiet også, at flere rockere og bandemedlemmer hopper fra klub til klub. Dermed er der flere personlige relationer på tværs af grupperne.
– Det gamle system, hvor man ikke kunne skifte klub uden at blive slået ihjel eller få tæsk, findes ikke mere. Det skaber et mere mudret billede, men det skaber ikke to store grupper, som står overfor hinanden, siger Michael Ask.
Det er især de unge, som er mere illoyale og søger hen mod der, hvor græsset virker grønnest. En tendens, som ikke alle i det kriminelle miljø sætter pris på.
– Vi ved fra vores efterretninger, at især de ældre rockere ikke synes om, at de unge ikke er så trofaste mere, fortæller politiinspektøren.
/ritzau/