19-årig dansker fængslet i Libanon mistænkt for terror


Arkivfoto


En 19-årig dansk statsborger fra København har siden juni siddet fængslet i Libanon mistænkt for at være en del af Islamisk Stats netværk.

Like localeyes.dk på Facebook

Det skriver Berlingske, der har fået fængslingen bekræftet fra flere uafhængige kilder.

Manden sidder bag tremmer i Roumieh-fængslet nord for Beirut i Libanon, og myndighederne mistænker ham for at have kæmpet sammen med de militante krigere i Islamisk Stat (IS).

Ifølge Berlingske er der endnu ingen formel anklage mod den 19-årige, men han har modtaget flere besøg fra de danske myndigheder i fængslet.

– Vi kan bekræfte, at en dansk statsborger har været tilbageholdt i Libanon siden juni. Vi yder almindelig konsulær bistand som normalt i den slags sager med kontakt til familien og besøg i fængslet, siger Ole Egberg Mikkelsen, chef for Borgerservice, til Berlingske.

Avisen har yderligere været i kontakt med faderen til den unge dansker. Han bekræfter, at hans søn er fængslet i Libanon, men han afviser, at sønnen har kæmpet for Islamisk Stat.

Den anholdte teenager er født i Danmark. Han er af libanesisk oprindelse og har familie i både Danmark og Sverige. I hans familie er der ifølge Berlingske både selvmordsbombere og formodede terrorbagmænd. To medlemmer af den 19-åriges familie fra Sverige mistede i sommeren 2013 livet i kampe for organisationen Jund al-Islam (Islams Soldater).

Ifølge myndighederne i Libanon har danskeren angiveligt været en aktiv del af Islamisk Stat i Libanon og Syrien og har opholdt sig i regionen i længere tid.

Ifølge lokale kilder blev han på et tidspunkt kidnappet af den syriske oprørsgruppe Ahrar al-Sham, der har bekriget Islamisk Stat. Ahrar al-Shams ledelse i Syrien har svoret troskab til al-Qaeda og er en del af paraplyorganisationen Islamisk Front i Syrien.

– Han blev kidnappet af Ahrar al-Sham i Hama. De tog kontakt til hans familie i Tripoli, og hans far sørgede for, at han blev bragt til Libanon. Her genoptog han sine forbindelser til IS-netværket, siger en libanesisk sikkerhedskilde til Berlingske.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) har ikke ønsket at kommentere sagen.

/ritzau/