Toksikolog: Børn bliver nervøse og indelukkede af energidrikke


Salgskurven for koffeinholdige energidrikke bliver ved med at stige herhjemme, og forbruget blandt børn og unge er nu så voldsomt, at det kan mærkes hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Det skriver Jyllands-Posten.

Overlæge Gesche Jürgens, der er afsnitsansvarlig på Giftlinjen, mener, at energidrikke som Red Bull, Cult og Burn bør fjernes fra butikkernes sodavandshylder.

– Energidrik ligner sodavand, men det bør stå sammen med alkohol i supermarkederne og kiosker, for det kan have en voldsom effekt på kroppen, siger hun til Jyllands-Posten.

Giftlinjen får jævnligt henvendelser fra personer, der har indtaget så meget energidrik, at de bliver utilpasse med hjertebanken og forhøjet blodtryk. Typisk er det børn og unge ned til 10-15 års-alderen, der bliver forskrækkede over effekten. Nogle skal på skadestuen og tilses af en læge ifølge Gesche Jürgens.

Siden det i 2009 blev gjort lovligt at sælge energidrikke i Danmark, er salget øget fra 1,8 millioner liter til næsten ni millioner liter i 2012.

Og tendensen vil fortsætte, mener Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik i Forbrugerrådet Tænk.

Hun mener, at udviklingen er “skræmmende” og opfordrer detailhandlen til frivilligt at fjerne energidrikke fra hylderne eller stoppe salget af energidrikke i store halvliters dåser.

Opfordringen bliver dog afvist af både Coop og Dansk Supermarked. Begge kæder pointerer, at de følger reglerne og tydeligt gør opmærksom på, at energidrikke er uegnede for børn.

En ekspert fra DTU fortæller til Jyllands-Posten, at allerede ved et lavt indtag kan børn begynde at opføre sig anderledes.

– De får adfærdsændringer og bliver nervøse og indelukkede, siger toksikolog Marta Axelstad Petersen fra Fødevareinstituttet ved DTU til Jyllands-Posten.

/ritzau/