Elever på 90 gymnasier nedlægger undervisningen i protest

Elever på 90 gymnasier og handelsskoler i landet har torsdag nedlagt undervisningen i protest over, at regeringen vil spare på uddannelsesområdet og forringe uddannelsesstøtten.

Det fortæller Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS), der bakker elevernes beslutning op.

Her optagelser fra demonstration på Rådhuspladsen i København.

– Jeg synes, at de nedskæringer, som regeringen vil have igennem, er helt vanvittige. Vores uddannelsessystem er det, der skal løfte Danmark i fremtiden, siger formanden.

I finanslovsforslaget lægger regeringen op til, at landets uddannelsesinstitutioner skal spare over 8,7 milliarder samlet over fire år. Det går ud over kvaliteten af undervisningen, mener formanden for DGS.

– Lærerne har fået mindre forberedelsestid. Det betyder, at de bliver nødt til at genbruge en masse materiale i stedet for at nytænke undervisningen.

Asger Emborg, der er landsformand for Borgerlige Studerende, er dog ikke enig i, at det går ud over kvaliteten af undervisningen.

– Jeg synes, det er ærgerligt, at der bliver skåret i uddannelsen. Men jeg er overbevist om, at man kan tilrettelægge besparelsen sådan, at det rammer den bureaukratiske del af systemet og ikke selve undervisningen, siger han.

Derudover vil regeringen skære 3,3 milliarder kroner i uddannelsesstøtten.

Ifølge DGS vil det få store konsekvenser for de unge og skævvride hele generationer, lyder kritikken.

Det er Asger Emborg ikke enig i. Han mener, at uddannelsessystemet i Danmark er et af verdens mest generøse systemer.

Landsformanden påpeger, at langt størstedelen af dem, der modtager SU i gymnasiet, bor hjemme hos deres forældre.

– Jeg mener ærligt talt, at det er en lille smule forkælet. Hvis man virkelig mangler penge, giver det nye system mulighed for, at elever kan låne flere penge, end de kunne før, siger Asger Emborg.

Han mener, at dem, der står i spidsen for dagens aktioner, tager resten af de elever, som ikke ønsker at deltage, som gidsler.

Blandt andet rektorer på Ørestad Gymnasium, Vordingborg Gymnasium og HF og Morsø Gymnasium bekræfter, at eleverne har nedlagt undervisningen.

Klokken 16.00 er der også arrangeret demonstrationer i flere af landets store byer mod regeringens planlagte SU-besparelser.

/ritzau/