Uro i stor hashsag efter anklagers påvirkning af vidner


En anklagers mulige påvirkning af vidner i en stor hashsag fører til, at en forsvarer vil protestere imod, at vidnerne overhovedet føres.

Vidnerne er politifolk, der har arbejdet undercover som agenter i Pusher Street i Christiania.

Hvis de udelukkes, forsvinder tunge beviser i sagen, hvor 11 er tiltalt.

– Kan agenterne overhovedet føres som vidner, spørger en af forsvarerne, advokat Kim Bagge, torsdag i Østre Landsret.

Spørgsmålet rejses, fordi det er blevet afsløret, at en senioranklager har givet detaljeret vejledning til agenterne om, hvad de skal forklare i retten.

Affæren har ført til, at Statsadvokaten i København vil have undersøgt, om senioranklageren har overtrådt straffeloven. Hun er blevet meldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

Den afsatte anklager har givet så præcise instruktioner til agenterne, at deres udsagns værdi som beviser er svundet ind, mener advokat Kim Bagge.

– Der er sket en forurening, og jeg mener, at agenterne ikke skal føres som vidner, siger han efter retsmødet.

Der er tale om helt centrale vidner, tilføjer han.

For tiden er det vicestatsadvokat Anders Riisager, der fører ordet for anklagemyndigheden i den afbrudte hashsag.

– Jeg antager, at de skal føres som vidner, siger han til landsretten.

Skandalen er opstået midtvejs i sagen. Det var i slutningen af august, at landsretten tog fat, og i den oprindelige plan er der retsmøder frem til november.

Men torsdag er der stor usikkerhed om, hvornår den kan fortsætte.

Senioranklageren mistænkes dels for påvirkning af vidner. Og dels for at have vildledt både landsretten og forsvarerne om den kontakt, hun har haft med agenterne.

Sagen indgår i det store kompleks om hashhandel i Christiania, som politiet døbte “Operation Nordlys”. Næsten 80 personer er blevet anklaget og dømt.

De 11 blev fundet skyldige af Københavns Byret i marts 2015. Straffen var på mellem fængsel i fem år og et år og tre måneder. Der blev konfiskeret mere end en million i udbytte fra den organiserede kriminalitet.

/ritzau/