Flere af verdens mest magtfulde lande – heriblandt USA og Kina – har tilsluttet sig eftersøgningen af de mere end 200 skolepiger, som den frygtede islamistiske oprørsgruppe Boko Haram har bortført i Nigeria.
Både USA og Frankrig sender grupper af eksperter til Nigeria, mens Storbritannien blandt andet sætter ind med information fra satellitter. Kina har lovet at videregive “enhver brugbar information erhvervet gennem dets satellitter og efterretningstjenester” til Nigeria.
Onsdag udlovede politiet i det afrikanske land samtidig en dusør på godt 1,6 millioner kroner for oplysninger, der kan føre til, at teenagepigerne bliver reddet. De har nu været væk siden 14. april.
Nigeria har været under skarp beskydning for ikke at gøre nok for at finde pigerne, men præsident Goodluck Jonathans regering har over de seneste dage virket mere optaget af at finde gidslerne. Især efter at Boko Haram-leder Abubakar Shekau på en video truede med at sælge pigerne som slaver.
USA’s præsident, Barack Obama, har beskrevet bortførelserne som “hjerteskærende”, mens den britiske premierminister, David Cameron, fordømmer kidnapperne som “ren ondskab”. Han har også sendt et lille hold af planlægnings- og koordineringseksperter til Nigeria for at rådgive om eftersøgningen.
###
Eksperter peger på, at Goodluck Jonathans accept af hjælp fra udlandet er et tegn på, at han nu indrømmer, at Nigeria ikke kan håndtere Boko Haram alene.
Boko Haram stod bag en blodig massakre i en landsby i den nordøstlige del af Nigeria mandag, hvor dødstallet er opgjort til mindst 125 mennesker. Andre kilder taler dog om omkring 300 dræbte.
Blodbadet nær Nigerias grænse til Cameroun skete, da bevæbnede mænd ankom i pick-up trucks og på motorcykler. Landsbyen var ubevogtet, fordi de soldater, der normalt har base der, var blevet rykket mod nord som led i bestræbelserne på at redde pigerne.
Boko Haram, som betyder “vestlig uddannelse er en synd”, har siden 2009 dræbt tusindvis af mennesker.
/ritzau/AFP
Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq