Cambodjaner i Hundested afviser hård dom


Arkivfoto


Sam Serey er forundret, men ikke overrasket over, at en domstol i Phnom Penh fredag idømte ham ni års fængsel for at ville omstyrte Cambodja regering.

Han har netop i sit hjem i Hundested i Nordsjælland fået at vide, at han er dømt sammen med 12 andre i foreningen Khmererne Nationale Befrielsesbevægelse (KNLF), som han er formand for.

Serey har været flygtning i Danmark siden 2010.

Lige nu er han glad for, at han sidder i Hundested og ikke i Cambodja.

– Jeg er meget taknemmelig over for Danmark, siger han.

– Det var hverken en fri eller retfærdig dom. De havde ingen troværdige beviser, fortæller han.

Det giver menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch ham ret i. Og Serey giver ikke meget for påstanden om, at han og de øvrige skal have oprettet en væbnet gruppe i Thailand og have planlagt bombeattentater i Cambodja.

– Det er ikke sandt. Vi arbejder fredeligt og i henhold til folkeretten, og ikke det som de anklagede os for, forklarer han.

– Under retssagen havde de som beviser kun en (beslaglagt) computer, nogle brochurer og en bog, hvor vi har skrevet om sandheden i Cambodja, siger han, og det handler om fred, frihed og demokrati i landet.

Han mener, at det i stedet var Cambodjas premierminister, Hun Sen, der fortjente at blive dømt ved Den Internationale Straffedomstol for sine menneskerettighedsforbrydelser.

Serey fortæller, at han som flygtning i Danmark har forsøgt at få de danske og de europæiske myndigheder i tale. Han har blandt andet haft et møde med tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) og den danske ambassadør i Thailand.

Human Rights Watch kalder sagen mod KNLF for “politisk motiveret” og et forsøg på at sværte oppositionen i landet.

– Hvis den danske regering tillader KNLF at arbejde i dets land, så burde de cambodjanske domstole ikke antage, at det har ulovlige motiver, mener lederen for Minority Rights Organization, Ang Chanrith.

KNLF tæller 5000 medlemmer, siger Serey.

/ritzau/

Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq