Politiet: Kriminaliteten falder i flere udsatte boligområder


Arkivfoto


Politiet oplyste fredag, at kriminaliteten i 2013 er faldet i flere udsatte boligområder, den er faktisk på niveau eller lavere end landsgennemsnittet i 20 ud af 31 udsatte områder.

LÆS OGSÅ: Unge på Motalavej: Der er ingen regler, alt er tilladt
#
– Det viser, at indsatsen nytter, når vi sammen med kommunerne, boligselskaberne og andre samarbejdspartnere forstærker indsatsen for at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden, siger politiinspektør Jørn Kjer fra Rigspolitiets nationale forebyggelsescenter, NFC.

LÆS OGSÅ: Motalavej: Politibil smadret ved højlys dag
Det er politikredsene i Nordjylland, Midt- og Vestsjælland, Nordsjælland og Københavns Vestegn, der har nedbragt kriminaliteten per 1000 indbyggere i flere af deres boligområder til eller under landsgennemsnittet for årene 2010-2012.

LÆS OGSÅ: Politiet frarådede brandvæsen om at køre ind i Vollsmose
Politikredsene benytter sig af en række forskellige metoder for at mindske kriminaliteten i de udpegede områder. Fælles for kredsene er, at man har øget politiets synlighed i områderne og gjort en ekstra indsats for at skabe netværk og samarbejde med eksempelvis handlende, viceværter og beboerforeninger.

LÆS OGSÅ: Politiet fik sten i Vollsmose
Samtidig går politiet målrettet efter både de grupper af unge, der skaber utryghed, og mod de hårdeste kriminelle.

– Nogle af dem kan nås ved at holde bekymringssamtaler med de unges forældre, mens andre skal mærke hurtigt, at det har konsekvens, hvis man begår kriminalitet. Områderne er forskellige, og derfor skal der også være forskellige løsninger på problemerne, siger Jørn Kjer.

De særligt udsatte boligområder er udpeget ud fra en politifaglig vurdering som særligt belastede af kriminalitet og anden adfærd, der skaber utryghed. Der udarbejdes lokale trusselsvurderinger, som gør, at politiet hele tiden er klar til ændre indsatsen, hvis der bliver brug for det.

– Der er stadigt områder med massive problemer. Derfor skal vi fastholde vores fokus. Vi ved, at tingene kan ændre sig, og derfor skal vi være i stand til hurtigt at kunne sætte ind dér, hvor det er mest nødvendigt, siger Jørn Kjer.

Det fremgår af politiets flerårsaftale for 2012-2015, at der skal ske en styrket politiindsats i de udsatte boligområder. Det betyder, at politiet skal nedbringe kriminaliteten, stille flere af de kriminelle til regnskab og sikre, at sagerne mod dem behandles hurtigere. Samtidig har en række politikredse for 2014 og 2015 modtaget ekstra puljemidler fra Rigspolitiet for at standse rockergruppernes og bandernes muligheder for at rekrutere nye medlemmer i de udsatte boligområder.