Pas på: Se hvor hurtigt julen kan gå galt

Julen er lysenes fest og dermed også brandfarlig. På denne video sætter et juletræ ild i en hel stue på få sekunder.

Lige så hurtigt, som det kan gå galt, lige så enkelt er det dog at forbygge de fleste uheld.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

– Det er vigtigt, at lysene ikke står op ad brændbart materiale eller tæt på gardiner. Lad ikke lysene brænde i rum, hvor man ikke holder opsyn – og vær særligt opmærksom, når der er børn til stede, siger brandchef ved Falck, Bendt Trustrup.

Juledekorationer skal ifølge brandchefen være lavet, så flammen ikke kan få fat i gran eller pynt. Og man skal være særlig opmærksom på fyrfadslys. De kan blive så varme, at væskefladen bryder i brand, og det kan medføre, at der står flammer på 20-25 cm op fra disse lys.

– Hvis så store flammer får fat i gardiner eller lignende, kan de føre til en voldsom brand. Så tænk grundigt over, hvor du stiller fyrfadslys, lyder det fra brandchefen.

Er man hurtig, kan man slukke mange små brande med en danskvand, som man ryster, mens man holder en anelse for åbningen. Lidt større bran¬de i for eksempel juletræer kan oftest slukkes med en spand vand eller en almindelig 2 kg pulverslukker.

– En anden effektiv måde at slukke en mindre brand, er at kvæle ilden med et brandtæppe. Denne metode kan man eksempelvis bruge, hvis en adventskrans falder ned, siger Bendt Trustrup.

Her kan du se mere hos Falcks om at slukke mindre brande.