Hver eneste trafikulykke koster statskassen 600.000 kroner

En trafikulykke koster i gennemsnit statskassen 600.000 kroner, viser nye tal, der skal sætte fokus på de store omkostninger, der opstår efter et trafikuheld.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det er et højere tal, end der tidligere er blevet brugt, og de nye tal kan være med til at forbedre trafiksikkerheden, siger afdelingsleder i sikkerhedsafdelingen hos Vejdirektoratet, Marianne Foldberg Steffensen.

- Undersøgelsen viser, at der - selvom der er færre tilskadekomne i trafikken generelt - stadig er en økonomisk gevinst ved at forsætte arbejdet med at forbedre trafiksikkerheden, siger hun til Jyllands-Posten.

Det er rådgivningsvirksomheden Cowi, der har udarbejdet beregningerne for Vejdirektoratet. Investerer en kommune i trafiksikkerhed og forhindrer en alvorlig trafikulykke, kan det medføre færre udgifter til genoptræning og forsørgelse af borgere, der kommer til skade.

LÆS OGSÅ: 4 personer kvæstet i trafikulykke

Hovedparten af de trafikulykker, som hvert år finder sted i Danmark, er mindre skader, og det er dermed de store ulykker, der trækker omkostningerne i vejret.

LÆS OGSÅ: To kvæstet i alvorlig trafikulykke

- Det næste skridt kunne være at bruge politiets registreringer af, hvor ulykkerne har fundet sted, så man kan vurdere, hvilke områder man som myndighed får mest ud af at sætte ind på.

- Skal man for eksempel fokusere på cyklisterne inde i byen, forholdene på landevejene eller noget helt tredje? spørger projektleder hos Cowi Svend Torp Jespersen.

Tallene viser, at en kommune i gennemsnit betaler 66 procent af omkostningerne ved et trafikuheld, mens staten betaler 32, og regionerne betaler 2 procent af gennemsnitsbeløbet.

LÆS OGSÅ: Seks kvæstede i trafikulykke

For kommunerne svarer det til 400.000 kroner, og det er et højere tal, end der tidligere er blevet brugt af Rådet for Sikker Trafik.

Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) fastslår over for avisen, at hun fremadrettet vil øge fokus på trafiksikkerhed.

/ritzau/