Nu er Sociolancen klar til hjælpe hjemløse og andre udsatte i København


Hjemløs sover på Strøget i København. Arkivfoto


En såkaldt Sociolance er i dag klar til at rykke ud, når hjemløse og andre udsatte har brug for hjælp. Et nyt tiltag, der kommer i kølvandet på de to hjemløse-dødsfald i København sidste år. Derfor vil Sociolancen hovedsageligt køre i Københavns området.

Like localeyes.dk på Facebook

På Twitter har Københavns Brandvæsen postet dette billede af den nye Sociolance.

Hjemløse og andre socialt udsatte borgere, som rammes af akutte helbredsproblemer, vil snart kunne få hurtig hjælp fra et hold af eksperter i en sociolance, som både kan tage sig af de sundhedsfaglige og sociale problemer.

###
###
Men den socialpolitiske ikke-offentlig organisation Projekt UDENFOR frygter om man med sociolancen risikerer at få a- og b-ambulancer.

– Det bør som udgangspunkt være sådan, at alle, som har brug for ambulancehjælp, tilbydes samme professionelle hjælp – uanset om man er hjemløs eller bankdirektør, skriver projekt UDENFOR på Facebook.

Socialancen er startet af Region Hovedstaden og skal kunne rykke ud til eksempelvis stærkt berusede mennesker, folk med akutte psykiske lidelser eller meget ensomme mennesker, der befinder sig i en så »bekymrende, alarmerende situation«, at det får enten dem selv eller folk i deres omgivelser til at ringe 112.

Regionspolitikeren Maja Holt Højgaard (S) understreger, at det sociale udrykningskøretøj ikke skal erstatte og sendes i stedet for f.eks. de almindelige ambulancer. Den skal især være et supplerende tilbud i de situationer, hvor en sundhedsfaglig indsats er utilstrækkelig, og en social indsats er nødvendig. Den primære respons vil fortsat være almindelig ambulance, politi eller en lokal læge, siger formanden for udvalget vedr. tværsektorielt samarbejde i Region Hovedstaden, Maja Holt Højgaard (S) til Berlingske.

Sociolancen«, der etableres i samarbejde med Københavns Kommune og primært kommer til at køre i selve København, indføres, efter at der sidste år lød hård kritik af indsatsen for socialt udsatte og hjemløse i akutte situationer i forbindelse med to dødsfald. Kritikken gik på, at alarmopkald til 112 om hjemløse ikke blev taget seriøst, at de ofte blev ignoreret, og at ambulancerne i nogle situationer kunne være meget længe om at nå frem.