Blinken advarer Netanyahu mod at udvide bosættelser

    USA vil være skarpt imod en udvidelse af de omstridte israelske bosættelser eller annektering af områder på Vestbredden.

    Det siger den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, søndag.

    Han tilføjer, at han vil dømme den kommende israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, på hans konservative regerings handlinger – og ikke på, hvilke personer der indgår i den.

    – Vi vil måle regeringen ud fra hvilken politik, den forfølger, fremfor enkeltpersoner, siger Blinken i en tale, som han holdt for den proisraelske organisation J Street i Washington D.C.

    Han understreger i samme ombæring, at præsident Joe Biden og hans regering vil arbejde “kompromisløst” for at bevare en “horisont af håb” for dannelsen af en palæstinensisk stat.

    – Vi vil også fortsat tydeligt modsætte os enhver handling, der undergraver udsigten til en tostatsløsning, siger Blinken.

    Det omfatter blandt andet udvidelse af bosættelser, skridt i retning af at annektere Vestbredden, ændringer i status for helligdomme, nedrivninger, at opildne til vold eller at sætte folk på gaden, fortsætter han.

    Det er ventet, at den konservative Netanyahu vender tilbage til posten som premierminister i Israel.

    Han har indgået en koalitionsaftale med partier på den yderste højrefløj. Det gælder blandt andet partiet Jødisk Magt, der får ansvar for bosættelser på den besatte Vestbred.

    Også partiet Noam, hvis formand, Avi Maoz, er stærk modstander af rettigheder til LGBTQ-personer, er en del af koalitionen.

    Maoz har sagt, at han vil aflyse den årlige pride-parade i Jerusalem. Men Netanyahu gik hurtigt ud og modsagde ham og sagde, at paraden får lov at fortsætte.

    /ritzau/AFP