Skibe fra Anden Verdenskrig kommer til syne i udtørret Donau

    Den værste europæiske tørke i årevis har udtørret Donau-floden så meget, at gamle krigsskibe fra Anden Verdenskrig er kommet til syne.

    Det viser billeder fra floden.

    Skibene, der har vist sig i overfladen, er nogle af hundredvis af skibe som Nazityskland lod synke nær Serbiens havneby Prahovo i 1944.

    Det skete på flugt fra sovjetiske styrker, der var på fremmarch.

    Skibene giver jævnligt udfordringer for trafikken i floden, når vandstanden er lav. Og det er altså tilfældet for tiden. Vandstanden i Donau er på grund af den udbredte tørke den laveste i næsten et århundrede.

    Omkring 20 gamle krigsskibe er kommet til syne.

    Mange af skibene har stadig flere ton gammel ammunition og sprængstof om bord og udgør en fare for fragtskibe i området.

    – Den tyske flåde har efterladt en stor miljømæssig katastrofe, der truer os – folket i Prahovo, siger den 74-årige pensionist Velimir Trajilovic, der har skrevet en bog om de tyske skibe, der sank i 1944.

    I Donau-floden nær Prahovo har nogle af skibene indsnævret passagen fra normalt at være omkring 180 meter til kun at være omkring 100 meter.

    Europas tørke har blandt andet også forårsaget flere skovbrande. Tørken anses af mange forskere som en konsekvens af global opvarmning.

    /ritzau/Reuters