Enhedslisten vil lade formueskat betale højere SU


    Mens der spekuleres i, at SU-forringelser kan blive en central del af efterårets økonomiske forhandlingsbrag, foreslår Enhedslisten at sætte uddannelsesstøtten op.

    De planlagte årlige nedskæringer af SU’en skal rulles tilbage, og pengene skal findes ved at genindføre formueskatten.

    Like localeyes.dk på Facebook

    – SU er afgørende for, at så mange har mulighed for at tage en uddannelse i Danmark, og derfor skal SU’en ikke udhules år efter år, siger Pernille Skipper op til sit første sommergruppemøde for Enhedslisten som politisk ordfører mandag.

    Det var en samlet blå blok, der sammen med SF, Socialdemokraterne og De Radikale i 2013 besluttede at forringe SU’en fra 2014 til 2021.

    Reformen betød blandt andet, at SU’en stiger mindre end hidtil – og dermed ikke følger prisudviklingen i samfundet.

    – Det danske uddannelsessystem er i forvejen for skævt. Hvilken uddannelse man får, og hvilke muligheder man har, afhænger alt for meget af, hvor man kommer fra. Det problem bliver værre år efter år, fordi SU’en reelt bliver mindre og mindre, siger Pernille Skipper.

    – I efteråret bliver det en hovedprioritet for Enhedslisten at bekæmpe de årlige nedskæringer, der allerede sker – og regeringens ønske om at skære endnu mere. SU’en er så vigtig, hvis man skal have råd til at læse også uden en stor børneopsparing.

    De 700 millioner kroner, som det årligt vil koste at annullere reguleringen af SU’en, vil Enhedslisten finansiere ved at genindføre en formueskat på én procent for formuer over tre millioner kroner.

    Det er imidlertid i direkte konflikt med støttepartiet Liberal Alliances ultimative krav om topskattelettelser på minimum fem procentpoint. Regeringen vil i slutningen af august fremlægge sit eget 2025-udspil.

    /ritzau/