Minister og fagfolk fokuserer på sociale problemer bag prostitution

    Det var et positivt møde om prostitution, som social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) onsdag holdt med en række aktører på området.

    Det siger Sofie Brandvarm fra Sexbranchen Danmark, som repræsenterer de prostituerede.

    Mødet fokuserede især på bagvedliggende sociale udfordringer som hjemløshed og misbrug.

    – Det var et positivt møde, men det handlede mest om hjemløshed og misbrug og ikke så meget om sexarbejde. Det var lidt spøjst, og det gjorde det mærkeligt, at jeg sad der, for jeg kom på vegne af sexarbejderne.

    – Sexarbejde kan for nogle være en fornøjelse, men for dem med sociale problemer bliver det løsningen på udfordringer som hjemløshed og misbrug. Det var alle enige om, og det er sådan set fint, men jeg savner stadig, at vi taler om rettigheder og afkriminalisering, lyder det.

    Debatten om prostitution har den seneste tid været glohed, efter at regeringen i oktober nedlagde en arbejdsgruppe, der siden januar har set på, hvordan prostitueredes vilkår kan forbedres.

    Ud over Sexbranchen Danmark deltog Kvinderådet, Danske Regioner og Gadejuristen.

    Hos Gadejuristen frygter man, at et fokus på sociale problemer kommer til at stå i vejen for, at kvinder i faget får lige rettigheder.

    – Vi er bekymrede for, at regeringen sætter en ellers i øvrigt god proces i gang, som handler om gadekvinders udfordringer, men på bekostning af at se på sexarbejderes forhold generelt.

    – Vi havde bare håbet, at vi også kunne se på, at der er mænd og kvinder, som sælger sex, fordi de vil, og så være med til at sikre, at det sker under ligeværdige forhold med resten af arbejdsmarkedet, lyder det fra jurist Maja Løvbjerg, som repræsenterede Gadejuristen.

    Den kritik er social- og indenrigsministeren ikke helt enig i.

    – Indsatsen for mig som socialminister handler om at løfte fra bunden og hjælpe de mest udsatte mennesker.

    – Det handlede ikke om at normalisere prostitution som en del af vores regulerede arbejdsmarked, og derfor handlede det ikke om arbejdsmarkedsrettigheder, men den del var vi også enige om at være uenige om, siger Astrid Krag.

    Regeringen indgik for nylig en aftale om exitpakker på 55 millioner kroner til prostituerede.

    Men fokus skal være bredere end kun på exit, mener Astrid Krag.

    – Hvis man lider under sygdom, misbrug eller dyb gæld, så er den første og væsentligste hjælp ikke at tage dem af prostitution, men sørge for at hjælpe med de problemer, som betyder, at der er udsatte mennesker, som må prostituere sig selv, lyder det.

    /ritzau/