Verdens første vaccine mod malaria


    Malaria er en af de mest dødelige sygdomme og er skyld i knap 600.000 dødsfald hvert år. Arkivfoto


    Verdens første vaccine mod malaria kan være klar til markedet allerede til oktober efter, at de sidste testresultater bekræfter, at midlet potentielt kan forhindre flere millioner tilfælde af den dødelige sygdom hvert år.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Ifølge selskabet bag vaccinen RTS,S er det effektivt blandt mere end en tredjedel af børn, hvis den første dosis bliver afgivet, når barnet er mellem fem og 17 måneder.

    Det skriver den britiske avis The Independent.

    Det britiske medicinalfirma GlaxoSmithKline (GSK) har allerede ansøgt de europæiske myndigheder om markedsføringstilladelse til at sælge vaccinen, der foreløbig kendes som RTS,S.

    Malaria er en af de mest dødelige sygdomme og er skyld i knap 600.000 dødsfald hvert år. Derfor vækker nyheden glæde hos professor og overlæge Thomas Benfield fra Hvidovre Hospital.

    – Det er et af de mest spændende gennembrud inden for malariaforebyggelse i nyere tid, men selvom det bliver godkendt til oktober, er der stadig et stykke vej til, at det kan blive frigivet til dem, der har brug for det.

    – Det er super spændende, for der er så meget malaria ude i verden, som slår så mange, især børn, ihjel, siger han.

    Selskabets kliniske undersøgelser med vaccinen viser, at den kan nedbringe antallet af sygdomsramte, men den beskytter ikke fuldstændig mod malaria, som hovedsageligt rammer babyer og mindre børn i de fattigste lande i Afrika.

    Antallet af døde er faldet over de senere år takket være udbredelsen af myggenet og medicin, men en effektiv vaccine betragtes som den manglende brik i puslespillet.

    De kliniske undersøgelser blev indledt i 2009 og har ført til, at vaccinen blev testet blandt 15.459 børn og spædbørn i syv afrikanske lande, nemlig Burkina Faso, Gabon, Ghana, Kenya, Malawi, Mozambique og Tanzania.

    Resultaterne er offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.

    Vaccinen har modtaget støtte fra Bill og Melinda Gates Fonden.

    /ritzau/