En række dokumenter fra de såkaldte Luxleaks viser, hvordan store selskaber har udnyttet Luxembourgs skattelovgivning til at undgå at betale skat.
Tirsdag afslører Politiken, at teleselskabet 3, som har mere end en million kunder i Danmark, på fem år har tjent næsten 1,5 milliarder kroner på sine danske kunder. Alligevel har selskabet aldrig betalt skat i Danmark.
Herunder kan du læse mere om forløbet i lækket:
* 6. november 2014 offentliggjorde 31 medier verden over de første historier om de hemmelige skatteaftaler.
* Historierne var baseret på 548 dokumenter fra revisionsfirmaet PwC i Luxembourg og var blevet lækket til en international forening for undersøgende journalistik kaldet International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).
* Dokumenterne viste, at myndighederne i Luxembourg lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af overskud, som er tjent i andre EU-lande, som på den måde mister store skatteindtægter.
* 10. december offentliggør medierne nye historier baseret på 54 fortrolige skatteaftaler fra perioden 2003-2011.
* Dokumenterne afslører 35 selskabers skatteaftaler i Luxembourg. Det drejer sig blandt andet om Disney, Skype og Black & Decker.
* Denne lækage viser også, at verdens fire største revisionsselskaber alle har været involveret i forhandlinger med Luxembourgs skattemyndigheder om at spare deres kunder for store beløb i deres respektive hjemlande ved at sende deres milliardfortjenester til Luxembourg.
* Hundredvis af verdens største multinationale virksomheder har forhandlet hemmelige aftaler med Luxembourg for at undgå at betale millioner af euro i skat.
* Revisionsselskaberne har afvist at kommentere sagerne af hensyn til deres kunder.
* Sagen har sat EU’s nye kommissionsformand Jean-Claude Juncker under pres, fordi han var Luxembourgs premierminister mellem 1995 og 2013 og finansminister mellem 1989 og 2009 og dermed øverste ansvarlige.
* Luxembourg, der regnes som det mest hemmelighedsfulde land i EU, har tidligere været under mistanke af OECD og G20-landene for at fungere som skattely. Titusinder af selskaber er registreret i hertugdømmet uden nævneværdig produktion. Blandt dem er den store amerikanske internetboghandel Amazon.
Kilde: Politiken