PORTRÆT: al-Qaedas pr-mand beholder dansk pas


  Han hyldede Osama bin Laden efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001 og er blevet beskrevet som ideolog for voldelig islamisk ekstremisme.

  Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

  Gennem efterhånden 20 år har dansk-marokkaneren Sam Mansour haft kontakt til flere kendte ekstremister. Blandt andre den blinde Omar Abdel-Rahman, der afsoner en dom på 240 års fængsel i USA efter det første terrorangreb mod World Trade Center i 1993.

  Det menes, at Mansour var den, der sikrede visum og opholdstilladelse til Omar Abdel-Rahman og også gav ham husly.

  På et tidspunkt gav en stolt Mansour en journalist et fotografi taget på en af de gamle Storebæltsfærger. Her ses han sidde i selskab med den blinde sheik.

  Islamisten, der i årevis er blevet omtalt som boghandleren fra Brønshøj, var i 1990’erne desuden en slags pr-mand for egypteren Talat Fouad Kassem, der var dødsdømt i hjemlandet for at have medvirket til drabet på præsident Sadat.

  Desuden skal Mansour have haft kontakt til det ledende al-Qaeda-medlem Ayman al-Zawahiri, der har huseret i Mellemøsten, Asien og Nordafrika.

  Efter Osama bin Ladens død steg Ayman al-Zawahiri i graderne. Han er nu terrororganisationens leder.

  Sam Mansour flyttede til Danmark fra Marokko i 1983, hvor han blev familiesammenført med sin søster.

  Året efter blev han gift med en dansk kvinde, som han fik fire børn med. Hun konverterede senere til islam, men ægteskabet holdt ikke. Mansour fik dansk statsborgerskab i 1988.

  Allerede i 1995 blev Sam Mansour anholdt af politiet under mistanke for at planlægge terror mod FN-topmødet i København, men alle sigtelser blev droppet.

  I begyndelsen af 00’erne havde politiet igen Sam Mansour i kikkerten for at opildne til terrorhandlinger gennem sit forlag Al Nur Islamic Information, som han grundlagde i 1992 i Brønshøj.

  Forinden havde han haft et forlag, som han drev fra Vesterbro under navnet “Al Nur”. På hylderne i bogforlaget havde han cd’er, dvd’er med taler og prædikener af terrordømte og al-Qaeda-ledere samt bøger, billeder, og tekster.

  Sam Mansour var den første dansker, der blev dømt efter terrorparagraffen, hvilket sendte ham tre et halvt år bag tremmer for at opildne til terror. Det var i 2007.

  Fængselsdommen har dog tilsyneladende ikke afskrækket manden.

  Dansk-marokkaneren, der tidligere hed Said til fornavn, er torsdag endnu engang blevet dømt i en terrorsag.

  På Facebook og via e-mails har han fremmet terror. Blandt andet ved at fabrikere plakater, der hylder voldelig jihad, fastslog Retten på Frederiksberg.

  Desuden har han opfordret til at dræbe navngivne danskere som tegneren Kurt Westergaard og Morten Storm, som tidligere har arbejdet for PET.

  Han straffes med fængsel i fire år.

  Ligesom i 2007 endte det imidlertid med, at Mansour får lov til at beholde sit danske statsborgerskab, hvilket anklagemyndigheden ellers havde krævet ham frataget.

  /ritzau/