Vi har lige så meget fritid som for 45 år siden


    Når danske børnefamilier klager over, at de er stressede og har svært ved at få dagen til at hænge sammen, skyldes det ikke mangel på fritid. Det viser en ny undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

    Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

    Danskerne har nemlig lige så megen fritid som for 45 år siden. Både dengang og i dag har kvinder og mænd på en gennemsnitlig ugedag otte timers fritid. 30 procent har dog under seks timer fritid, mens 10 procent har under 4,5 timers fritid.

    LÆS OGSÅ: Minister til børnefamilier: Lad være at lave hjemmebag
    – Fritiden er længere inden man får børn for derefter at stige igen, når børnene bliver ældre, siger Jens Bonke, der er ph.d. i økonomi og som står bag undersøgelsen, der fremlægges på Folkemødet på Bornholm på fredag.

    I familier med yngste barn under syv år er fritiden knap 5,5 time for faderen og fem timer for moderen. I familier med børn i alderen syv til 17 år er fritiden på omkring seks timer om dagen for både far og mor.

    Fritid er defineret som den tid, danskerne har til sig selv. Tiden på job, transport til og fra job, børneomsorg og huslige pligter samt nattesøvn er trukket fra. Undersøgelsen bygger på 15.000 danskeres anvendelse af tid over de seneste 45 år.

    Rockwool Fondens nye undersøgelse viser samtidig, at danskerne ikke skærer ned på deres fritidsaktiviteter selv om de bliver forældre. Antallet af fritidsaktiviteter er i gennemsnit på 5,1 for kvinder og 4,9 for mænd på en hverdag.

    – Jeg har fulgt med i forårets diskussioner om børnefamilier, der følte sig stressede. Derfor var det en af undersøgelsens overraskelser, at man har lige så mange fritidsaktiviteter når man har fået børn, som man havde før. Jeg havde forventet, at der var droslet ned, siger Jens Bonke.

    Da fritiden er den samme som for 45 år siden, tyder noget, på, at det er strukturringen af den, der er noget i vejen med.

    – Det har ikke noget med arbejdstiden eller fritiden at gøre. Det tyder på, at det er noget helt tredje, der er årsagen.

    – Ambitionsniveauet kan være en mulig forklaring. Det at man føler man skal nå rigtig meget. Det kan være steget i forhold til tidligere, siger Jens Bonke.

    /ritzau/