Helligdage koster syge dyrt


    Hver gang en helligdag falder på en hverdag – såsom Kristi himmelfartsdag – mister syge på sygedagpenge 814 kroner.

    Sådan har det været, siden den tidligere regerings genopretningspakke, som blandt andet fratog de syge retten til sygedagpenge på helligdage, der falder på hverdage, skriver Avisen.dk.

    I år er der ti af de såkaldte søgnehelligdage, men selv om den nuværende regering var imod ændringen, da den blev vedtaget, bliver der ikke lavet om på reglen lige nu i hvert fald.

    – De borgerlige har haft magten i 10 år, og vi starter med at rette op på det, vi synes er væsentligst, som er, at man kan være syg og ikke have en krone på lommen, siger Jens Joel (S), der sidder i Beskæftigelsesudvalget.

    Besparelsen blev skønnet til at spare statskassen for 203 millioner kroner.

    Da det blev vedtaget i 2010, skrev Socialdemokratiet, SF, Radikale og Enhedslisten samlet i en udtalelse, “at dette lovforslag er helt uacceptabelt, fordi der er tale om en ren nedskæring, der rammer syge medmennesker”.

    De Radikale mener, at det er for dyrt at lave om på. Regeringen har ikke nogen planer om at tilbagerulle den lovændring, siger arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq (R).

    – Det er ikke rart at skulle forsvare, og havde vi bedre økonomi, ville vi gøre det, siger han til Avisen.dk.

    SF og Enhedslisten mener til gengæld, at reglen bør laves om. Udgifter til mad, husleje og buskort falder ikke, fordi det er helligdag, påpeger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

    Fagforbundet HK har haft forvirrede medlemmer i røret, siden reglen trådte i kraft i 2012. De ringer, fordi de tror, der er sket en fejl, når de pludselig får udbetalt færre penge efter helligdage.

    – Der er ikke nogen som helst argumentation for det. Man er jo ikke mindre syg, fordi det er helligdag på en torsdag, siger Steffen Friis, socialrådgiver i HK Østjylland, til Avisen.dk.

    Hvis man er ledig, får man dagpenge på søgnehelligdage.

    /ritzau/

    Leveret af Nyhedsbureauet Newspaq