Regionsformand bakker op om narkolinje fra Sass


Arkivfoto

Det er ikke socialdemokratisk politik, men magtfulde folk i partiet mener, at det bør være det: afkriminalisering af narkotika og legalisering af cannabis.

Socialdemokratiets gruppeformand på Christiansborg, Henrik Sass Larsen, slår i en ny bog til lyd for, at hashsalg skal overtages af staten, mens brugere af hårde stoffer ikke skal straffes.

Og han får opbakning fra partifællen Sophie Hæstorp Andersen, der som formand for Region Hovedstaden er en af de allermest magtfulde socialdemokratiske politikere på sundhedsområdet.

– Jeg mener, at der er sundhedsmæssige gevinster ved at følge Portugals eksempel med at afkriminalisere hårde stoffer og i stedet tilbyde rådgivning og behandling frem for straf, siger Hæstorp Andersen.

– I Danmark vurderer man, at mellem halvdelen og to tredjedele af alle dem, der er stofbrugere, slet ikke er kendt i behandlingssystemet.

Mange af stofbrugerne har dårlige erfaringer med myndighederne, påpeger hun. En afkriminalisering vil vise, at myndighederne er der for at hjælpe, ikke for at straffe, mener regionsformanden.

Forbuddene gør det svært for myndighederne at lave en ordentlig forebyggelsesstrategi, mener hun.

– Det er ikke sundt at tage stoffer eller ryge hash. Men vi ved, at folk gør det alligevel. Nogle i en kortvarig periode, siger Sophie Hæstorp Andersen.

– Det vigtige er, at vi når ud til de målgrupper, hvor det hænger fast.

Hun understreger, at afkriminalisering af hårde stoffer ikke er det samme som en legalisering.

– Hvis du besidder det, så er du ikke kriminel. Men politiet skal stadig gå efter dem, der indfører det, forklarer Sophie Hæstorp Andersen.

Socialdemokratiets officielle politik er, at partiet ikke går ind for legalisering af hash eller afkriminalisering af hårde stoffer.

Men partiet hilser debatten velkommen, skrev næstformand i folketingsgruppen Dan Jørgensen i en sms til Ritzau i sidste uge.

– Hash og stoffer er et stort og dilemmafyldt samfundsproblem. Det skal diskuteres, skrev han.

/ritzau/