​Østjyllands Politi uddeler ”julegaver” til færdselssyndere


Arkivfoto


Den 1. december satte Østjyllands Politi gang i fire ugers målrettet færdselskontrol af sprit- og narkobilister i kredsen. Det er nemlig for alvor blevet sæson for julefrokoster.

Kontrollen vil foregå i hele politikredsen, hvor betjentene undersøger, om bilister, motorcyklister og folk på knallert er påvirket af spiritus, narkotika eller medicin. Og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at møde kontrollen. Kører man i påvirket tilstand, giver det en bøde svarende til en månedsløn efter skat, frakendelse af kørekortet, men kan også resultere i fængsel, hvis promillen er rigtig høj.

– Jo færre bøder vi skal give østjyderne i julegave, jo bedre er det for vores alle sammens sikkerhed på vejene. Derfor opfordrer vi til, at man lige tænker sig om en ekstra gang, inden man sætter sig bag rattet og drøner af sted til en julefrokost, og at man allerede på forhånd afklarer, hvordan man vil komme hjem. Én ting er, at man er klar i hovedet før festen. Det er straks en anden sag, når man en hel aften har hygget sig sammen med vennerne, mens der er røget en del våde varer indenbords. Så lad bil, motorcykel og knallert stå, og find en anden måde at komme hjem på, siger politikommissær i færdselspolitiet i Østjyllands Politi Amrik Singh Chadha, der også minder østjyderne om, at det kan tage rigtig langt tid at forbrænde en våd aften. Derfor bør man også lade bilen blive i indkørslen til næste eftermiddag.

Amrik Singh Chadha understreger, at det kan have meget alvorlige konsekvenser, hvis man kører sprit- eller narkokørsel:

– Vi ved fra statistikkerne, at spiritus, narko og medicin er i top fem over årsager til færdselsuheld generelt, og at hver sjette dødsulykke i trafikken skyldes alkohol. Så det er altså ikke kun pengepung og kørekort, det kan gå ud over, hvis man sætter sig bag rattet med en promille i blodet. Det kan potentielt følge én hele livet, hvis man ikke tænker sig om, siger Amrik Singh Chadha.

I perioden 2012-2016 er 80 personer blevet dræbt eller svært tilskadekommen som følge af en spritulykke i Østjylland. Sidste år i december blev 77 personer sigtet for sprit- eller narkokørsel i Østjyllands politikreds. Det var et fald på knap ti procent i forhold til året før, hvor 85 personer blev sigtet.