FN-klage: Cannabis til syge er en menneskerettighed


Arkivfoto


Et varmt bad er som et torturkammer. Vanddråberne føles som sylespidser, der penetrerer huden. Nogle dage er det endda helt ulideligt at have tøj på.

Sådan beskriver fynske Marianne Højgaard Jensen sin hverdag præget af en sjælden nervesygdom. Kun cannabis kan ifølge den 49-årige dulme smerterne og holde de talrige spasmer i skak.

Fredag indleder Christiansborg førstebehandling af et lovforslag omhandlende legalisering af stoffet, der ifølge Marianne Højgaard Jensen redder hendes liv.

– Jeg har fysiske beviser på, at cannabis opretholder mit liv. Jeg vil ikke give afkald på det, fordi andre ikke tror på det. Jeg vil ikke give afkald på mit liv, siger fynboen.

Som den første i verden, har Marianne Højgaard Jensen derfor indbragt en klage for FN’s menneskerettighedsdomstol for at lovliggøre brugen af cannabis som medicin.

Forbuddet krænker nemlig hendes ret til liv, mener Marianne Højgaard Jensens advokat, Poul Hauch Fenger.

– Når du bliver medicinsk forsøgsdyr, som Marianna Højgaard Jensen er blevet, så er det tilpas nedværdigende til at være brud på konventionerne. Det er nedværdigende menneskebehandling, som Danmark har overtrådt, siger Poul Hauch Fenger.

En operationsfejl i 2006 resulterede i, at den 49-årige lider af den sjældne nervesygdom Kompleks Regional Smertesyndrom (CRSP).

I 2010 fik hun anerkendt lægefejlen, men syv år senere er hendes sag endnu ikke afsluttet hos patientskadeerstatningen.

Den manglende afgørelse satte skub i FN-klagen.

– Jeg vil ikke finde mig i, at jeg skal blive presset i nogle medicinske retninger, der er helt horrible og ikke virker for mig. Jeg passer ikke ind i kasserne, jeg falder igennem, forklarer hun.

Danskere med kroniske smerter kan fra første januar næste år se frem til lovligt at bruge cannabis til at dulme deres smerter.

En lang politisk kamp for at lovliggøre cannabis til medicinsk brug resulterer i første omgang med en fireårig forsøgsordning med lægeordineret cannabis.

Men det er i strid med menneskerettighederne, at det ikke har været lovligt før, mener advokat Poul Hauch Fenger.

Får Marianne Højgaard Jensen medhold i klagen, vil Danmark blive nødt til at indrette lovgivningen, hvilket ifølge advokaten vil have en kraftig præcedensvirkning i alle FN’s medlemsstater.

– Hvis det lykkedes, så var det okay, at jeg blev syg, for så har jeg været med til at gøre en stor forskel, siger Marianne Højgaard Jensen om sin kamp, der kan følges på Facebook-siden “Støt Mariannes rejse til Genève”.

Poul Hauch Fenger forventer, at FN tager stilling til, om sagen vil blive tagte op inden jul med en endelig afgørelse inden for et halvt år.

/ritzau/