Arkivfoto
Det trækker ud med efterforskningen mod to anklagere, der er mistænkt for at misbruge deres magt, da de førte straffesager om hashhandel i Christiania. De skal have instrueret politividner om, hvad de skulle forklare i retten.
Først ved årets udgang – efter cirka 14 måneders forløb – forventer Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) at være færdig med undersøgelsen, oplyser direktør Kirsten Dyrman.
– Vi har afhørt omkring 25 personer, herunder nogle meget omfattende afhøringer, siger hun.
Desuden er der gennemgået “et meget stort materiale” i form af mails, sms-beskeder og retsbøger.
Oprindeligt troede DUP, at undersøgelsen kunne være færdig i sommer. Men de to anklageres forsvarere har blandt andet bedt om genafhøringer og har ønsket, at mere materiale skulle indgå i sagen – og det fører til, at DUP først sidst på året forventer at kunne sende sagen videre.
Herefter skal Statsadvokaten i Viborg afgøre, om to kolleger fra Østdanmark skal tiltales og stilles for retten. Begge nægter sig skyldige.
Mistanken opstod i oktober 2016. Godt og vel midtvejs i en stor sag om hashhandel i Østre Landsret blev anklageren pillet ud. Der var mistanke om, at hun havde instrueret tre agenter i politiet, 509, 510 og 511, om, hvad de skulle sige.
“De gode svar” lød overskriften på en mail. “Udpeg S. (ham med hunden i Pusher Street)”, stod der et andet sted.
6. oktober om eftermiddagen ringede statsadvokat Lise-Lotte Nilas til DUP og anmeldte sin egen myndighed for håndteringen af hashsagerne i “Operation Nordlys”.
– Det er en meget alvorlig og usædvanlig sag, som jeg aldrig tidligere har hørt magen til, udtalte statsadvokaten.
To anklagere er altså siden blevet sigtet for at overtræde straffelovens bestemmelse om misbrug af stilling. Desuden er den ene sigtet for “medvirken til forsøg på falsk forklaring for retten”, oplyser DUP.
Forløbet har i øvrigt ført til, at hashsagen i landsretten har ligget stille i mere end et år. 11 er tiltalt. Måske vil forsvarerne kræve, at den starter helt forfra i byretten.
/ritzau/