Flere tusinde betjente går glip af mobil søgeadgang til Europol


Arkivfoto


Flere tusinde danske politifolk går glip af mobil adgang til Europols søgesystem, fordi Danmark træder ud af det europæiske politisamarbejde.

Det fremgår af en ny redegørelse til Folketinget fra Rigspolitiet. Det er dog vanskeligt at foretage en præcis vurdering, slår Rigspolitiet fast.

På en række væsentlige områder er Danmarks særaftale “operativt tilfredsstillende”.

Men det vil inden for meget kort tid betyde en “væsentlig begrænsning” af muligheden for at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet, lyder vurderingen.

Det ærgrer justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

– Den danske aftale med Europol er på en række væsentlige områder tilfredsstillende for dansk politi.

– Vi har dog hele tiden vidst, at aftalen ikke er lige så god som et medlemskab af Europol, og det bekræfter redegørelsen også, siger han i en pressemeddelelse.

Det er konsekvensen af den folkeafstemning om Danmarks retsforbehold, der fandt sted i december 2015, hvor et flertal stemte nej til at afskaffe retsforbeholdet.

Som følge af Danmarks særaftale med Europol, får danske betjente ikke direkte adgang til søgesystemet.

I stedet skal dansk politi fremover kontakte en dansktalende medarbejder hos Europol jævnfør særaftalen. Tidligere skulle man gå via særligt udpegede medarbejdere hos Rigspolitiet.

Hvis den enkelte betjent på gaden har en konkret mistanke rettet mod en udenlandsk person eller standser et udenlandsk køretøj, kan betjenten altså ikke foretage en søgning på stedet via mobilt udstyr.

De lande, der er medlem af Europol, får dog en mere smidig og hurtigere adgang til søgesystemet, EIS.

De kan søge som led i deres patruljearbejde, udlændingekontrol, grænsekontrol og i deres indsats over for udenlandske personer med banderelation.

Ifølge Rigspolitiet går særaftalen også ud over muligheden for at se tendenser indenfor kriminalitet.

Desuden påpeges det, at de øvrige medlemslande får direkte adgang til informationer i andre databaser.

Derfor vurderer Rigspolitiet, at “den operative værdi for dansk politi sammenlignet med politiet i de øvrige EU-medlemsstater vil blive yderligere begrænset”.

/ritzau/