Historiker: Prins Henrik bryder med 600 års traditioner


Arkivfoto


Torsdag har kongehuset offentliggjort, at Prins Henrik ikke ønsker at blive begravet med sin hustru og Danmarks regent, dronning Margrethe.

Dermed bryder prinsen med flere hundrede års tradition i den danske kongefamilie.

Sådan lyder vurderingen fra historiker og ph.d. med interesse for kongehuset Lars Hovbakke Sørensen.

– Det er et brud med hovedtraditionen i det danske kongehus’ historie de sidste 600 år, hvor det er hovedreglen, at regenten begraves med sin ægtefælle i Roskilde Domkirke, siger han.

Han erindrer ingen internationale eller danske fortilfælde i nyere tid for en beslutning som den, Prins Henrik har taget.

– Det er tradition i alle europæiske monarkier, at statsoverhovedet bliver begravet med sin ægtefælle. Der er ingen fortilfælde i moderne tid for, at nogen har taget en beslutning som den her, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Beslutningen blev bekræftet af kongehuset. Her har pressechef Lene Balleby givet et interview til BT, hvori hun blandt andet siger, at beslutningen skyldes, at prins Henrik er utilfreds med sin rolle.

Det er ifølge Lars Hovbakke Sørensen nye toner, at kongehuset selv taler så direkte om prins Henriks utilfredshed med sin titel og rolle.

– Man har kommenteret nogle ting. Men det har mest været prinsen selv, der har sagt nogle ting. Det har sjældent været kommunikationsafdelingen, siger historikeren.

– Det er en klar melding fra kongehusets side, som man ikke har set på tilsvarende måde før.

– Det er nok i erkendelse af, at det ikke er nogen statshemmelighed, at han har været utilfreds med sin rolle.

I 2001 gav prins Henrik ifølge TV2 udtryk for, at han skulle begraves i Roskilde. Det stod ifølge prinsen ikke til at ændre, da det var hans “pligt”.

Præcis hvornår prinsen har ændret mening, ønsker kongehuset ikke at oplyse. Men udviklingen er ifølge Lars Hovbakke Sørensen udtryk for, at prins Henrik i stigende grad er blevet utilfreds med sin rolle.

/ritzau/