Tidligere K-minister sammenligner DF med Ku Klux Klan


I dag er KKK opløst i en række fraktioner, som ofte bruger nazistiske symboler som hagekors og heilen.


Dansk Folkeparti i Danmark kan sammenlignes med den ekstremistiske og racistiske bevægelse Ku Klux Klan (KKK) i USA.

I hvert fald hvis man spørger den tidligere konservative minister Henning Dyremose, der i Radio24syv torsdag drog parallellen. Til stor forargelse blandt DF’erne på Christiansborg.

– Jeg synes, det er langt ude, at en tidligere minister og topprofil fra Det Konservative Folkeparti sammenligner Dansk Folkeparti med Ku Klux Klan, som jo har lynchet folk på alle mulige måder og opført sig uanstændigt og dybt, dybt urimeligt over for folk med en anden hudfarve.

– Manden må jo være bindegal, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Ordføreren opfordrer på det kraftigste Dyremose til at trække udtalelsen tilbage og beklage den.

– Der er mange danskere, der har stemt på Dansk Folkeparti. Det har de gjort, fordi de er bekymrede over udviklingen – og ikke fordi, de vil lynche folk.

– Og så må Det Konservative Folkeparti klart sige, at det er fuldstændig uacceptabelt, siger Martin Henriksen.

Henning Dyremose understregede i Radio24syv, at han var “en lille smule ked af sammenligningen”, men at han næsten ikke kunne lade være. Han fortalte i programmet om sin ungdom i USA, hvor han oplevede KKK:

– Det var nogen, der i høj grad var socialister på den økonomiske politik. Det var de fattige arbejdere. Men de var samtidig hadefulde som bare pokker i forhold til negerne.

– Og det er jo lidt det, jeg oplever i Dansk Folkeparti: At de egentlig er blevet socialister i den økonomiske politik, men at de er hadefulde i forhold til specielt de udlændinge, som er muslimer, sagde Dyremose.

Det er en direkte sammenligning, som man ikke kan tale sig ud af, betoner Martin Henriksen. Han sender en besked til partitoppen hos De Konservative på Christiansborg:

– Man må også seriøst overveje, om en person, der omtaler Dansk Folkeparti på den måde, kan være medlem af Det Konservative Folkeparti.

– Det må de selv ligge og rode med, men det synes jeg da er en overvejelse værd.

Henning Dyremose var først arbejdsminister og derefter finansminister under statsminister Poul Schlüter (K) i 1980’erne.

/ritzau/