Politisk profil: Storbritannien klar til krig for Gibraltar


    Arkivfoto.


    En ophedet ordkrig fortsætter mellem Storbritannien og Spanien om, hvad der skal ske med Gibraltar, når briterne forlader EU.

    Den tidligere konservative leder Michael Howard sagde i weekenden, at han er overbevist om, at premierminister Theresa May er parat til at gå i krig for at forsvare Gibraltar.

    Udtalelsen kaldes “absurd” af blandt andre Jack Straw, som er tidligere udenrigsminister for arbejderpartiet Labour.

    Den britiske forpost på Spaniens sydspids er kommet stadigt mere i fokus, efter at May den 29. marts udløste den formelle skilsmisseproces med EU.

    Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, siger, at briterne vil kæmpe for Gibraltar, efter at Spanien er blevet beskyldt for at kæmpet for dets interesser på en urimelig måde.

    EU-dokumenter viste fredag, at EU har givet Spaniens regering særlige rettigheder i forhold til Gibraltar.

    Det har navnligt vakt vrede hos briterne, at EU har givet Spanien vetoret i forhold til aftaler om Gibraltars kommende handelsforbindelser med EU.

    Gibraltars chefminister, Fabian Picardo, langer ud efter EU’s præsident, Donald Tusk, som han siger støtter Spanien på en måde, som ikke er fair.

    – Tusk opfører sig som en bedragen ægtemand, der lader sin vrede gå ud over sine børn, siger Picardo, som beskylder EU for at lade Spanien te sig som en mobber over for Gibraltar.

    Spaniens udenrigsminister, Alfonso Dastis, siger, at Storbritanniens reaktioner ikke stemmer overens med hans forestillinger om landet.

    – Den spanske regering er noget forundret over tonen i de reaktioner, som kommer fra Storbritannien, der ellers er kendt for rolige og velovervejede reaktioner, siger Dastis.

    Storbritannien fik Gibraltar-klippen ved freden i Utrecht i 1713. Siden dengang har Spanien med varierende styrke krævet at få territoriet tilbage.

    Vælgerne på Gibraltar, der har været britisk territorium siden 1713, stemte med et overvældende flertal på 96 procent for at blive i EU ved den britiske folkeafstemning og endte dermed i mindretal, da det samlede Storbritannien sidste år stemte for at melde sig ud EU sidste år.

    Øens økonomi er baseret på finansiel handel, turisme og internetgambling. Der bor 30.000 mennesker på Gibraltar

    /ritzau/Reuters