Terrordømt kæmper for at blive i det foragtede Danmark


    Arkivfoto


    En ung syrienkriger fra Ishøj foragter demokratiet i Danmark og har hyldet terror. Alligevel kæmper han fredag i Østre Landsret for at få lov at blive.

    Den 25-årige er dansktyrker. Men han skal miste sit danske statsborgerskab, fordi han har ladet sig hverve af Islamisk Stat i Syrien, kræver anklageren.

    – Han er overordentlig dårligt integreret. Han har intet til overs for det demokrati, vi har, siger vicestatsadvokat Anders Riisager til nævninger og juridiske dommere.

    – Han hylder og beundrer andre, der begår terror mod Danmark. Og vi ved fra hans egne udtalelser, at han følte sig meget bedre tilpas hos Islamisk Stat end i Danmark. På den baggrund er det paradoksalt, at han ønsker at bevare sit ophold i Danmark, siger anklageren.

    Enes Ciftci arbejdede som pizzabager i Tune, men rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Han optog et kviklån på 20.000 kroner, som skulle gives til IS. Han har også hyldet de drab, som Omar el-Hussein begik i København i 2015.

    Han er fortsat en glødende tilhænger af IS, som med anklagerens ord er den “mest grusomme terrororganisation, der eksisterer”.

    Tidligere har byretten afvist at ophæve hans danske statsborgerskab. Nu gentager anklageren altså påstanden i landsretten.

    Kun én gang tidligere er en person blevet frakendt sit danske pas. Det var danskmarokkaneren Said Mansour, der spredte hadefuld propaganda for al-Qaeda.

    Fredag smiler den tætbyggede tiltalte ofte til søskende og andre på tilhørerrækkerne. Hans forsvarer peger på, at det hører til de absolutte sjældenheder, at en udlænding, der er født og opvokset i Danmark, udvises.

    – Han er integreret. Han har uddannet sig her. Han har arbejdet. Han taler dansk, siger advokat Michael Juul Eriksen.

    Ved en exit fra Danmark risikerer han at ryge i fængsel igen. Altså at han straffes på ny for den samme forbrydelse.

    – Det er en nærliggende mulighed. Hvis han kommer til Tyrkiet med et stempel om at have tilsluttet sig Islamisk Stat, er der hjemmel til at straffe ham, sådan som vi kender forholdene i Tyrkiet i dag, siger Eriksen.

    Men udvisning er faktisk en simpel pligt, er budskabet fra anklageren. Han henviser til ordene i udlændingeloven.

    – Her man skal man bemærke udtrykket “skal udvises”. Der er ingen elastik. Der er ikke noget mellemrum, siger anklageren.

    Desuden skal domstolene vove sig helt hen på kanten, når det gælder forholdet til de internationale konventioner.

    – Om man kan lide det eller ej: Lovgiver har bestemt, at man skal gå lige til stregen, siger Anders Riisager.

    Landsretten afsiger dom fredag eftermiddag. I byretten i juni sidste år fik dansktyrkeren syv års fængsel.

    /ritzau/