Mordbølge får brasiliansk politi til at indstille strejke


  Arkivfoto.


  Flere end 1200 politibetjente i den brasilianske delstat Espírito Santo var søndag tilbage i deres uniform efter en otte dage lang strejke.

  10.000 betjente afviser dog fortsat at arbejde som følge af utilfredshed med deres lønforhold.

  Under strejken, der begyndte 4. februar, er der sket en dramatisk stigning i antallet af drab i Espírito Santo. Således er der blevet anmeldt 144 drab på otte dage. Det er seks gange så mange som normalt.

  Samtidig meldes der om kaotiske tilstande i delstaten. Særligt i de fattige områder nær hovedstaden, Vitoria, der ligger i kystområdet nord for Rio de Janeiro.

  Flere end 3100 soldater er således sat ind i gaderne i forsøget på at få kontrol over situationen i byen, hvor der foregår plyndringer, og hvor butikker, skoler og hospitaler er blevet lukket. Samtidig er al offentlig transport indstillet.

  Ifølge sikkerhedsmyndigheder er de fleste drab tilknyttet narkohandel, selv om tilfældige forbipasserende også er blevet dræbt.

  På et pressemøde søndag opfordrer forsvarsminister Raul Jungmann alle betjente til at gå i arbejde igen. Hvis de nægter, er de ikke bedre end de kriminelle, der begår drabene, understreger han.

  – Den største sejr er genoprettelsen af ro. I morgen (mandag, red.) vil skoler og virksomheder åbne igen, ligesom det offentlige transportsystem vil fungere igen, siger han.

  Politibetjentene i Espírito Santo er gået i strejke, fordi de kræver mere i løn. Det er dog endnu ikke lykkes betjentene at få nogen indrømmelser fra staten.

  Brasilien oplever generelt en økonomisk krise, og det har fået flere delstater til at stramme budgetterne.

  En almindelig månedsløn for en politibetjent i Espírito Santo ligger på omkring 2700 reais, hvilket svarer til godt 6000 kroner.

  /ritzau/Reuters