Udvist for bestandigt: Kontrollerede kæresten med psykisk terror og voldtog et barn under 12 år


Arkivfoto


Retten i Helsingør har i forrige uge idømt en 56-årig mand 3½ års fængsel.

Manden blev samtidig udvist for bestandigt.

Han har haft lovligt ophold i Danmark gennem 18.

Han er kendt skyldig i bl.a. voldtægt, vold, psykisk vold og trusler mod en 50-årig kvinde, som han var kærester med.

Forholdene blev begået på en adresse i Nivå samt på flere ikke nærmere angivne steder over en periode på flere måneder frem til juli 2022.

Retten fandt det bevist, at den 56-årige ved sin adfærd havde styret og bestemt, hvad den 50-årige kvinde måtte og ikke måtte gøre.

Desuden havde manden kontrolleret og gennemset kvindens telefon, nægtet hende kontakt med hendes familiemedlemmer, ligesom han havde slået og truet hende flere gange.

Samlet set var adfærden så grov, at den var omfattet af straffelovens bestemmelse om psykisk vold, som blev indført i 2019.

Manden blev i samme sag også kendt skyldig i voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje med et barn under 12 år samt blufærdighedskrænkelse begået mod samme barn.

Den 56-årige ankede dommen på stedet.

– Psykisk vold er stadig et forholdsvist nyt sagsområde i strafferetsplejen. Derfor er en dom som denne vigtig dels for at skabe præcedens for fremtidige sager, dels fordi den viser, at det nytter at anmelde det, hvis man er udsat for psykisk vold, siger advokaturchef Randi Tvile fra Anklagemyndigheden ved Nordsjællands Politi.

Fakta om psykisk vold

Psykisk vold i nære relationer defineres som gentagne handlinger, som nedgør, ydmyger, krænker, manipulerer, truer eller isolerer. Handlingerne kan ske i affekt eller være planlagte og have til formål at kontrollere eller begrænse den voldsudsattes livsudfoldelse.

Psykisk vold kan give sig udtryk via:

• Nedgørende, ydmygende og krænkende behandling
• Følelsesmæssig manipulation
• Trusler
• Isolation
• Forskellige kontrolstrategier

Kilde: Lev uden vold. Læs mere om den socialfaglige definition af psykisk vold.