Gigant-bøder og fængsel til bagmænd bag ulovlig cigaretfabrik


Foto: Politiet


Fire mænd er idømt fængselsstraffe fra tre til seks og et halvt års fængsel for unddragelse af tobaksafgifter af særlig grov karakter.

Dertil har mændene fået gigant bøder, til sammen beløber bøderne sig til 599 millioner kroner.

De fire mænd er dømt for i forskellig grad at have deltaget i produktion og videresalg af sammenlagt ca. 92 millioner kopi-cigaretter.

De blev fremstillet på en uautoriseret fabrik, som befandt sig på en landejendom ved Aulum, mellem Herning og Holstebro.

Cigaretterne blev solgt flere steder i landet, herunder i Aarhus-området.

Retten frikendte en femte person, der var tiltalt i sagen for at have stillet en container til rådighed til opbevaring af kopi-cigaretter.

Efter længere tids efterforskning, der blandt andet omfattede krypteret telekommunikation, ransagede NSK landejendommen ved Aulum og en række adresser med tilknytning til de nu dømte i februar 2022.

Ransagningerne skete i samarbejde med Midt– og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen.

Ved ransagningen af landejendommen beslaglagde myndighederne professionelt produktionsudstyr, mindst 26 millioner cigaretter og ti tons tobak, der ikke var betalt afgift af.

I forbindelse med aktionen blev der samtidig fundet en pengetællemaskine og flere elektroniske apparater til at forstyrre lyd- og teleforbindelser.

På en adresse med tilknytning til en af de dømte, fandt politiet desuden knap 2 millioner kroner i kontanter, der var gravet ned i et grønt område.

NSK’s sporingsgruppe har bistået med at udfinde værdigenstande og lignende hos de dømte.

I forbindelse med dommen har anklagemyndigheden anmodet retten om at træffe afgørelse om, at en lang række beslaglagte effekter med større værdi kan anvendes til at dække bødekrav og sagsomkostninger.

Det drejer sig blandt andet om en række større kontantbeløb, ure til flere millioner kroner, flere ejendomme i Danmark og udlandet, kapitalandele i selskaber, diverse indbo og adskillige luksusvarer.

Specialanklager ved NSK, Jacob Gents, siger:

”Dommen understreger politiets og myndighedernes evne til at optrævle organiserede kriminelle netværk, til trods for at de gør sig særdeles ihærdige forsøg på at sløre, hvad de foretager sig. Straffene afspejler, at afgiftssvindel i den her størrelsesorden er en alvorlig forbrydelse.”

I en lignende sag blev 12 mænd i oktober 2022 idømt sammenlagt 59 års fængsel også for at drive en ulovlig cigaretfabrik i Vamdrup ved Kolding.