Landsret veksler livstid til 20 år for aarhusiansk skuddrab


Arkivfoto

Det skal koste 20 års fængsel – og ikke livstid – at Haben Kahsai i september 2020 skød og dræbte en 21-årig mand i det vestlige Aarhus.

Det har Vestre Landsret afgjort i en dom onsdag. Dommen omgør dermed den livstidsdom, som Retten i Aarhus kom frem til sidste år.

Drabet skete 25. september sidste år omkring klokken 19.30 på Kappelvænget i Aarhus. Her blev den 21-årige ramt af skud i maven.

Mændene kendte hinanden i forvejen fra en bandegruppering, de havde relationer til. De to havde dog nogle uoverensstemmelser indbyrdes.

Flere af deres venner var lige i nærheden, da skyderiet fandt sted, og de kørte den 21-årige til skadestuen. Hans skader var dog så omfattende, at den unge mands liv ikke stod til at redde.

Udgangspunktet i drabssager er 12 års fængsel, og så kan omstændigheder enten trække straffen op eller ned. I denne sag er der også tale om skydevåben og skyderi på offentligt sted, hvilket trækker straffen op.

Ifølge Haben Kahsais forsvarer, Mette Grith Stage, var grunden til, at det blev 20 år og ikke livstid, at drabet ikke var planlagt.

– Det var et spontant drab. I den situation skal det kun give 20 år, siger hun.

Hun henviser til, at Højesteret før har udmålt livstid i en sag om skyderi på åben gade. Det var drabet på den tidligere bandeleder og radiovært Nedim Yasar, som i 2018 blev skudt i sin bil efter en bogreception i København.

Her fik Alexander Findanis livstid. Da havde landsretten også vurderet, at drabet havde karakter af en nøje planlagt likvidering.

Ifølge Mette Grith Stage har det stor betydning for den nu 31-årige Haben Kahsai, at han får en tidsbestemt dom og ikke livstid.

– Hvis man får livstid, ved man ikke, hvornår man kommer ud. Så rent psykologisk er der selvfølgelig stor forskel, siger advokaten.

Haben Kahsai har i sagen nægtet sig skyldig. Landsretten stadfæstede dog skyldkendelsen, men har altså formildet straffen.

/ritzau/