IS sender små droner fyldt med sprængstof over slagmarken


Islamisk Stat er begyndt at bruge små droner fyldt med sprængstof som våben.

Det skriver New York Times.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Kurdiske soldater, som i det nordlige Irak kæmper mod Islamisk Stat, skød i sidste uge en mindre drone på størrelse med et modelfly ned.

De troede, at der som så ofte før var tale om en drone, som Islamisk Stat havde sendt i luften for at rekognoscere i området.

De bar dronen tilbage til deres forpost for at undersøge den, men da de begyndte at skille den ad, eksploderede den. To kurdiske soldater blev dræbt.

Den seneste måned har Islamisk Stat mindst to gange anvendt små droner til at angribe. I begge tilfælde mod irakiske soldater.

Amerikanske militærchefer har derfor udsendt en advarsel til alle styrker, der kæmper mod Islamisk Stat, om at mindre droner potentielt kan indeholde sprængstoffer og være et farligt våben.

En ekspert i avancerede våben mener, at Pentagon burde have forudset, at Islamisk Stat ville omdanne droner til våben.

– Vi skulle have været forberedt på det her. Men det var vi ikke, siger P.W Singer, specialist i robotvåben hos tænketanken New America, til New York Times.

Militærkilder fortæller dog til avisen, at Pentagon har afsat betydelige ressourcer til at finde måder at stoppe droner på, men at kun få kurdiske eller irakiske enheder er blevet forsynet med de sofistikerede apparater, som amerikanske soldater har til deres rådighed for at uskadeliggøre dronerne.

Mens det amerikanske militær anvender droner på størrelse med små passagerfly, så benytter Islamisk Stat sig af små og simple droner, der kan købes i onlinebutikker.

Eller som generalløjtnant Sean MacFarland, USA’s øverste militære kommandant i Irak, sagde i august:

– Det her er en fjende, der lærer hen ad vejen.

/ritzau/