Håndværkere får flere års fængsel for momssvindel


  Arkivfoto


  Det blev til fængselsstraffe på flere år, da Københavns Byret fredag middag afgjorde en langvarig sag om unddragelse af moms og skat.

  En tømrer og en murer snød det offentlige for skat og moms, og det har fredag kostet dem hver især to år og seks måneders fængsel.

  Desuden skal de betale tillægsbøder på henholdsvis 8,5 og cirka 6,2 millioner kroner. Bøderne udmåles ved at se på det beløb, der er bedraget eller forsøgt bedraget for.

  Håndværkerne var dog ikke ene om svindlen.

  Tømrerens hustru idømmes halvandet års fængsel, som gøres delvist betinget, så kun et halvt år skal afsones. En direktør i et stilladsfirma er idømt ni måneders fængsel, hvoraf kun tre måneder skal afsones. De skal også betale tillægsbøder og udføre samfundstjeneste.

  En femte tiltalt, en direktør i et byggefirma, frifindes.

  Svindlen er blandt andet foregået ved udarbejdelse af fiktive fakturaer. Dem er tømreren, der var direktør i et firma i Storkøbenhavn, og hustruen dømt for at udstede.

  Mureren skal uberettiget have fået momsfradrag som følge af fakturaerne, og så har han medvirket til moms- og skattesvindel hos underentreprenører, som har arbejdet for ham sort.

  Stillads-direktøren var en af de underentreprenører, som arbejdede sort.

  Foruden fængsel og bøder har byretten afsagt dom om rettighedsfrakendelse, som forhindrer de dømte i fremover at lede en virksomhed, hvis ikke de hæfter personligt og ubegrænset for virksomhedens forpligtelser.

  Der skal også betales erstatning til Skattestyrelsen, og så er der konfiskeret værdifulde genstande hos tømreren, hustruen og mureren.

  Anklagemyndigheden har blandt andet krævet værker af Michael Kvium og Kurt Trampedach konfiskeret, ligesom kontanter, et Rolex-ur og designerstole var inddraget.

  Sagen har været lang tid undervejs. Den begyndte i efteråret sidste år, og det sidste retsmøde inden dommen var i maj.

  De dømte har nægtet sig skyldige. De har taget betænkningstid og har to uger til at overveje, om de vil anke til landsretten. Anklagemyndigheden har ligeledes mulighed for at anke.

  /ritzau/