Knap 800 borgere formoder, at de er blevet smittet med coronavirus under enten Roskilde Festival eller en af de tre danske touretaper.
Det skriver Berlingske.
Styrelsen for Patientsikkerhed har været i kontakt med 593, som formoder, de blev smittet på festivalen med over 130.000 deltagere. 196 har oplyst, at de kan være smittet til et af Tour de France-arrangementerne.
Men det bekymrer ikke fagfolk.
– Vi er vaccinerede, og de fleste af os er naturligt immuniserede. Så nu er det ikke længere i særlig høj grad de klassiske symptomer, vi ser.
– Nu ligner det for langt de fleste mere end grim forkølelse, eller det som mange vil kalde for en sommerinfluenza, siger professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos til Berlingske.
Det ligger i tråd med, at antallet af bekræftede coronatilfælde er steget med over 25 procent om ugen de seneste uger. Det er tal fra Statens Serum Institut.
Læger og professorer mener ikke, at der er grund til den helt store bekymring hverken herhjemme eller på udlandsferien.
– Jeg er ikke bekymret for den bølgeeffekt, der nu ser ud til at komme.
– Overordnet er smittetallene herhjemme pæne, og smittestigningerne afspejler sig ikke i væsentlig grad i hospitalsindlæggelser og alvorlig sygdom, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.
BA.5 er på nuværende tidspunkt den dominerende variant af corona-virus i Danmark.
I øjeblikket er sundhedsvæsenet på ingen måde belastet af smittestigningen. Den nye variant er dog i vækst, selv om det er sommer, hvor folk i højere grad er udenfor.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har tidligere sagt, at regeringen ikke forventer nogle restriktioner hen over sommeren.
Fra 1. oktober vil alle danskere over 50 år blive tilbudt et fjerde stik med en coronavaccine.
Særligt udsatte grupper har kunnet få et fjerde stik de seneste to uger. Plejehjemsbeboere og andre sårbare bliver tilbudt fjerde stik fra 15. september.
/ritzau/