40-årig med forbindelse til nedskudte politifolk anholdt


Politiet var massivt til stede efter nedskydningen af to betjente på Christiania .

Københavns Politi har anholdt en mand i en sag, som har forbindelse til nedskydningen af to politifolk på Christiania for to uger siden.

Den anholdte er en 40-årig mand. Han har ikke andel selve skyderiet, hvor en af de ramte politifolk blev hårdt såret. Men den anholdte er ifølge politiet en central figur i den hashefterforskning, som de nedskudte politifolk var en del af.

- Der er tale om ham, som efter vores opfattelse står for den bod, som gerningsmanden i skudsagen også var tilknyttet, fortæller efterforskningsleder Dannie Rise.

Den 40-årige vil blive sigtet for handel med hash, og tirsdag eftermiddag vil han blive fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret.

Anklager Laura Birch kan tirsdag formiddag ikke sige, hvad manden nøjagtig bliver sigtet for. Men der vil være tale om sigtelse for en overtrædelse af straffelovens paragraf 191, der blandt andet drejer sig om omfattende handel med euforiserende stoffer.

Af hensyn til den videre efterforskning af sagen vil Laura Birch bede dommeren om, at tirsdagens retsmøde ikke bliver offentligt.

- Jeg vil komme med en begæring om, at retsmødet skal holdes for lukkede døre, siger hun.

Det er ikke første gang, at den 40-årige, er i politiets søgelys. Ifølge Ritzaus oplysninger er der nemlig tale om en mand, der tilbage i marts sidste år blev idømt fem års fængsel for netop handel med hash.

Når den 40-årige ikke har befundet sig bag tremmer, så skyldes det, at dommen mod ham er anket til Østre Landsret, som i øjeblikket er i gang med at behandle netop den sag.

Den gamle sag er en del af et større sagskompleks, som udsprang af en politioperation kaldet "Nordlys", som var rettet mod den organiserede hashhandel på Christiania.

Sagskomplekset var så omfattende, at det blev delt op og ført som syv selvstændige retssager. Seks af sagerne drejede sig om hashsalg fra boder i Pusher Street. Ved byretten blev sammenlagt 76 personer dømt i de seks sager.

I den syvende sag blev yderligere syv mænd dømt for at stå bag leverancer til hashmarkedet i Pusher Street.

Den 40-årige, som nu er blevet anholdt, blev i byretten dømt for at have deltaget i salg af godt 400 kilo hash. Derudover blev han dømt for at have del i et lager på yderligere knap 400 kilo hash.

/ritzau/