Sarkozy vil forbyde burkinier på alle franske strande


Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy vil indføre et nationalt forbud mod burkinier, hvis han vinder det franske præsidentvalg næste år.

– Jeg vil være præsidenten, der reetablerer statens autoritet, sagde den konservative Sarkozy torsdag.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Udtalelserne faldt over for et par tusinde tilhængere i byen Chateaurenard.

61-årige Sarkozy meddelte for nylig, at han stiller op til præsidentvalget i 2017. Sarkozy tabte i 2012 til socialisten François Hollande.

– Jeg nægter at lade burkinien trænge sig ind på franske strande og bassiner. Der bør være en lov, som forbyder den i hele republikken, sagde han.

Badedragten dækker det meste af kroppen, og benyttes især af muslimske kvinder. Flere franske byer har de seneste uger indført forbud mod burkinier på deres strande. Og det har fået følelserne i kog.

Menneskerettighedsorganisationen LHD har appelleret en afgørelse om et forbud til Frankrigs højeste administrative domstol, Statsrådet.

Domstolen offentliggør ifølge AFP sin beslutning klokken 15 fredag eftermiddag.

Forbuddet er begrundet med, at burkinien udstiller et religiøst tilhørsforhold. Dermed mener nogle, at den svækker sikkerheden i lyset af de angreb, som islamister har stået bag i Frankrig.

Partiet Front National har i flere år haft fremgang på bekostning af de traditionelle partier. Succesen tilskrives partiets hårde linje på immigrationsområdet.

Sarkozy vil også føre en strammere udlændingepolitik.

– Vores identitet er truet, når vi accepterer en immigrationspolitik, der ikke giver mening, sagde Sarkozy.

Som svar på beskyldninger fra premierminister Manuel Valls, om at Sarkozys holdninger er “brutale”, sagde han:

– At det franske folk mener, at der sikkerhedsproblemer, gør dem ikke til fascister. I min tale er der ingen frygt, intet had. Der er kun sund fornuft.

/ritzau/Reuters