I løbet af de seneste ti år er udgifterne til at understøtte danske studerende økonomisk vokset markant.
Antallet af modtagere af Statens Uddannelsesstøtte (SU) er i perioden 2006 til 2016 steget fra 315.000 til 486.000. Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet ifølge Berlingske.
Samtidig er udgiften til SU øget fra 10 til 20 milliarder kroner om året. Til sammenligning er det offentlige forskningsbudget i perioden steget fra 15 til 21 milliarder kroner.
Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at tallene er bemærkelsesværdige.
– Det er meget iøjnefaldende, at udgifterne til SU er steget så meget, at niveauet er tæt på de samlede udgifter til dansk forskning. Det giver stof til eftertanke, lyder det i en skriftlig kommentar fra ministeren til Berlingske.
Ulla Tørnæs mener, at udviklingen både afspejler, at det er lykkedes at få flere til at tage en videregående uddannelse, og at Danmark har et af verdens mest generøse SU-systemer.
– Derfor er det naturligt, at SU-systemet er til debat, skriver hun til avisen.
Stigningen i SU-udgiften svarer til 58 procent i reale termer, når man medtager pris- og lønudviklingen.
Ud over at flere uddanner sig, skyldes stigningen ifølge ministeriet, at flere uddannelser er blevet SU-berettigede. Samtidig er dagpenge- og kontanthjælpsreglerne blevet ændret, så flere modtager SU i stedet for andre ydelser.
/ritzau/