16-årig dreng dømt for at voldtage dreng på kostskole


  Arkivfoto

  Mens en elev på kostskolen Herlufsholm lå ubevægelig efter en fest på skolen, blev han forulempet seksuelt af en i dag 16-årig dreng. Den 16-årige er torsdag ved Retten i Næstved dømt for overtrædelse af straffelovens voldtægtsparagraf, skriver flere medier.

  Ifølge anklageskriftet blev overgrebet begået en nat i februar, skriver Ekstra Bladet. Den forurettede døsede i en seng på et værelse på skolen, da det seksuelle overgreb fandt sted.

  Efter straffeloven er der tale om voldtægt, når man opnår samleje - eller et seksuelt forhold som må sidestilles med samleje - med en person uden at denne har givet samtykke.

  Og det var ikke tilfældet i sagen fra Herlufsholm, vurderede retten.

  - Vi har hørt, at du har forklaret, at der var samtykke, men det stemmer ikke overens med, hvad forurettede har forklaret, lød det ifølge mediet sn.dk fra retsformand Tine Ginnerup i forbindelse med domsafsigelsen.

  - Det er underbygget af forklaringer fra vidner, hvor du til én gav udtryk for, at du var i tvivl, om hvorvidt forurettede var vågen eller ej, sagde retsformanden.

  Den såkaldt samtykkebaserede voldtægtslov trådte i kraft i januar 2021. Tidligere skulle der enten være tale om samleje opnået ved tvang eller samleje i en situation, hvor offeret var ude af stand til at sige fra, for eksempel på grund af beruselse.

  Men de gamle regler indfangede ikke situationer, hvor offeret af andre grunde ikke modsatte sig, selv om samlejet var uønsket. Man har beskrevet disse situationer som, at offeret "fryser".

  Den 16-årige dreng har nægtet sig skyldig, og efter torsdagens dom valgte han at anke til Østre Landsret med krav om frifindelse.

  Straffen lød på fængsel i seks måneder. Derudover bestemte retten, at sagen også skal en tur forbi Ungdomskriminalitetsnævnet, som blandt andet har mulighed for at træffe afgørelse om, at den 16-årige skal deltage i et såkaldt forbedringsforløb, hvor der stilles forskellige krav, og hvor han i givet fald skal være under myndighedernes tilsyn.

  Retten i Næstved bestemte yderligere, at den 16-årige skal betale en godtgørelse på 15.000 kroner til offeret.

  /ritzau/