Advarsel: Pas på dette pelsdyr i skoven – kan smitte med farlig sygdom


Et dødt dyr i skoven kan være spændende at undersøge på skovturen i sommerferien.

Men hvis der er tale om en død hare, skal du passe på. Sådan lyder advarslen fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Her har forskerne nemlig fundet såkaldt harepest blandt selvdøde harer i Danmark, lyder det fra specialkonsulent Mariann Chriél.

– Aktuelt har vi påvist harepest hos en selvdød hare ved Roskilde.

– Harepest er en zoonose. Det vil sige, at sygdommen kan smitte mellem dyr og mennesker, så man bør altid tage sine hygiejniske forholdsregler, siger hun i en kommentar.

Harepest kommer fra bakterien Fransiscuella tularensis, og ifølge sundhed.dk kan den give akut feber, kulderystelser, hovedpine, træthed og kvalme. Det kan dog behandles effektivt med antibiotika, der vil helbrede de fleste.

På grund af smittefaren skal man tage sine forholdsregler, hvis man støder ind i en død hare, siger Mariann Chriél.

– I praksis betyder det, at man bør bruge handsker, hvis man for eksempel undersøger eller flytter på den døde hare. Efterfølgende bør man grundigt vaske hænder, der har været i berøring med den selvdøde hare, siger hun.

Den forholdsregel gælder ifølge instituttet også, hvis man rører ved døde rovdyr. De kan nemlig i sjældne tilfælde have parasitter, der kan smitte til mennesker. Man bør også holde hunde væk fra de selvdøde dyr, da de kan rammes af det samme.

Trods advarslen bør man dog generelt ikke holde sig tilbage fra at se nærmere på dyr, der er døde i naturen.

– Der er sandsynligvis ikke den store fare forbundet med det, for det meste dødfundet vildt i Danmark er sundt og raskt, da det oftest er ramt af en bil, siger Mariann Chriél.

Harepesten er fundet i en død hare i Boserup Skov ved Roskilde.

/ritzau/