Prisen for at blive smuglet til EU er tredoblet


Arkivfoto


Den pris, som migranter betaler til menneskesmuglere for at komme til EU, er langt højere end sidste sommer.

Menneskesmuglerne har tredoblet den pris, de tager for at hjælpe et menneske ind i EU. Smugling af mennesker er altså blevet en endnu mere profitabel branche, end den var i forvejen, viser tal for Europol, som desuden forventer, at priserne vil stige yderligere.

I slutningen af sidste sommer kostede det mellem 2000 og 5000 euro, det vil sige mellem 15.000 og 37.000 kroner, at komme hele vejen til EU.

I dag tager smuglerne op til 3000 euro (over 22.000 kroner) for den første del af turen, som typisk går fra hjemlandet til EU’s grænse. Herefter skal migranterne betale igen for sidste del af turen. Europol forventer, at priserne vil stige yderligere.

Det betyder også, at rejsen kan komme til at vare flere måneder.

Nærmest alle flygtninge og migranter, der er kommet til EU, har fået deres rejse til EU-lande arrangeret af personer i kriminelle netværk.

En rapport fra Interpol og Europol viste i maj, at 90 procent af alle illegale migranter kom til EU ved menneskesmugleres hjælp.

Man forventer dog, at den procentdel kommer til at blive endnu større i fremtiden på grund af den skærpede grænsekontrol i de yderste lande af Europa.

Europol har mellem januar og juni i år modtaget efterretninger om mere end 7000 personer, som er mistænkt for at smugle mennesker. Stort set alle de mistænkte er mænd midt i 30’erne.

/ritzau/