I mere end 11 år har en forretningsmand fra Midtjylland været sigtet i en straffesag.
Men nu kan han langt om længe se frem til en afklaring. Tre dommere i Højesteret har givet ordre til anklagemyndigheden om at beslutte sig.
Anklagerne i Midt- og Vestjyllands Politi har fået to måneder til at rejse tiltale. Hvis de ikke gør det, er sagen død og borte, fremgår det af rettens kendelse.
Sigtelsen drejer sig om, at manden skal have overtrådt spillelovgivningen.
Via en hjemmeside skal han have formidlet spil, som ikke havde fået bevilling af myndighederne, blev det påstået tilbage i marts 2005, da sigtelsen blev rejst.
Flere straffesager om spil har vist sig at være at være hårde juridiske nødder. Især fordi der er tvivl om, hvorvidt den danske lovgivning har været i strid med EU’s regler.
Og netop denne usikkerhed forklarer delvist forsinkelsen.
Alle sager om ulovligt spil har således været sat i bero af anklagemyndigheden i to omgange. Først i tre år fra 2007 og senere i yderligere tre år fra 2011.
Efterforskningen mod forretningsmanden er for længst afsluttet. Den var faktisk færdig i 2007.
For tiden venter man på, at EU-Domstolen får taget stilling til, om den danske lov rimer med EU’s regler.
I sagen mod forretningsmanden har Retten i Viborg forsøgt at holde anklagemyndigheden til ilden ved at fastsætte en frist.
Og forleden skar Højesteret så igennem. Der er ikke grundlag for en yderligere forlængelse af fristen, selv om processen ved EU-Domstolen egentlig ville kunne begrunde det, fremgår det.
Nu har sagen efterhånden stået på i mere end 11 år, og det spiller også ind, at sagen kun kan føre til en bødestraf, lyder dommernes begrundelse.
Undervejs har midtjydens forsvarer slået på, at sigtede bør beskyttes mod unødig langsommelig sagsbehandling.
– Nu har vi fået en deadline, konstaterer advokat Jesper Baungaard.
Egentlig havde han helst set, at Højesteret havde besluttet at stoppe sagen, sådan som Vestre Landsret tidligere bestemte med henvisning til, at anklagemyndigheden overskred en tidligere frist med et par dage.
– Men jeg synes faktisk, at Højesteret når til den rigtige afgørelse, siger advokaten.
Også andre sager om overtrædelse af spilleloven trækker ud i årevis på grund af EU-spørgsmål.
Her har anklagemyndigheden dog valgt at rejse tiltale. For eksempel mod Ekstra Bladet, der anklages for at have tjent styrtende på ulovlig annoncering for spil. I den sag kræver anklagemyndigheden konfiskation af 415 millioner kroner i JP/Politikens Hus.
/ritzau/