Danske fængselsbetjente er blandt de mest syge i staten


Det er et hårdt arbejde at være fængselsbetjent.

Det ses tydeligt på fraværstallene, hvor fængselsbetjentene er de statsansatte med mest fravær, skriver Ugebrevet A4.

Like localeyes.dk på Facebook

Ugebrevet har kigget på tal fra Moderniseringsstyrelsen, der viser, at en fængselsbetjent i 2015 i gennemsnit var sygemeldt i 20 dage om året.

Det er en stigning på 12 procent i forhold til 2013, hvor de i gennemsnit havde to færre sygedage.

– Problemet er, når man som fængselsbetjent oplever, at man ikke kan nå det arbejde, man gerne vil nå på grund af sin faglighed, og fordi man har med mennesker at gøre.

– Så bliver man dybt frustreret, stresset og ender med at blive syg, siger Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet, til Ugebrevet A4.

Han tilføjer til Ritzau, at jobbet er blevet hårdere, fordi flere dømte i højere grad bliver idømt afsoning med fodlænke eller samfundstjeneste.

– Det betyder, at vi kun får de hårdeste indsatte. Og mange af dem har kun én udtryksform, og det er vold, siger han.

Tallene viser da også, at ansatte i staten med praktiske eller borgernære opgaver har et højere sygefravær end såkaldte skrivebordsansatte i ministerierne.

Og det er der en helt speciel grund til, forklarer Tage Søndergaard Kristensen, der er professor i psykisk arbejdsmiljø.

– Hvis man går fra kontorchefer i den ene ende til sosu’er, pædagogmedhjælpere og rengøringsassistenter i den anden ende, så er der fire gange så meget fravær, siger han til ugebrevet.

Han siger, at en af årsagerne er, at mange med lange uddannelser ofte har mulighed for at arbejde hjemme, hvis de føler sig sløje.

– En politimand har derimod ikke mulighed for at køre rundt i sin patruljevogn hjemmefra, så der er en stor forskel, siger Tage Søndergaard Kristensen.

Hos Politiforbundet understreger man, at dansk politi i øjeblikket er i knæ. Men formand Claus Oxfeldt har et godt råd til sine medlemmer.

– Der er for mange, der gerne vil løse alle opgaver, men det kan man ikke. Man er nødt til at være kynisk og så en gang imellem sige fra. Det er bedre end at gøre noget halvt og så haste videre til en ny opgave, siger han til Ritzau.

/ritzau/